Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев връчи първия мандат на Мария Габриел, тя обеща да търси подкрепа от всички (ВИДЕО)

15 май 2023, 15:10 часа • 5312 прочитания

Президентът Румен Радев връчи първия мандат мандат за правителство на номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел.

"Осъзнавате, че Ви очакват доста препятствия по този път, но ще Ви очаквам следващия понеделник със състав на Министерски съвет. Днес и утре виждам, че са решителни дни за Вас", каза Радев на Габриел и ѝ пожела успех. 

"Искам да Ви уверя, че ще направя всичко възможно в рамките на този проучвателен мандат България да има стабилно, работещо, редовно правителство", заяви тя.

По думите ѝ нейното предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел - благосъстоянието на българите и авторитета на България. Още: Бивши служители на Мария Габриел: Претоварваше ни, тичахме да ѝ купим кола и цигари

От днес (15 май) Габриел има 7-дневен срок, в който да предложи състав на Министерския съвет. Ако не успее, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група ("Продължаваме промяната - Демократична България") кандидат за министър-председател.

Вчера Габриел също обяви, че ще предложи експертно правителство с мандат 1 година на база общи приоритети с парламентарно представени политически сили. Днес, преди да получи мандата, тя, заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, се срещна с ръководствата на БСП, ДПС и ИТН. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес