Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството няма да оттегля бюджета за 2017 г.

14 ноември 2016, 14:15 часа • 1650 прочитания

Бюджет 2017 няма да бъде оттеглен от правителството.

ГЕРБ е обмислила възможността да оттегли за догодина финансовата рамка, но са надделели аргументите тази рамка да се обсъди, съобщи БНР.

В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че при евентуална оставка всички внесени законопроекти ще бъдат оттеглени, включително този за бюджета.

Правителството внесе в Народното събрание проекта за бюджет за 2017 г. на 31 октомври, както изисква законът. Досега той бе разгледан единствено на първо четене във водещата бюджетна комисия, но не е минавал през пленарна зала, отбелязва още в "Сега". За утре са насрочени серия от заседания на парламентарни комисии, които трябва да обсъждат бюджета.

По закон при неприет бюджет се изпълнява този от предходната година месец за месец, с 1/12 от разходите по стария бюджет, но не повече от три месеца.

Actualno.com припомня, че според проектобюджета за догодина е предвидено е да изтеглим 1,2 млрд. лева външен дълг, но тази сума е включена в рамката от 16 млрд. лева, която беше гласувана от парламента в началото на 2015 година.

Прогнозата за растежа на икономиката от страна на МФ за догодина е 2,5%. Това е по-ниско от очакваните 2,8% от работодателите. Иначе МФ очаква 21,9 млрд. лева приходи догодина и 11,3 млрд. лева разходи. 

Приоритетите в Бюджет 2017 са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор „Образование", поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Прогнозата за периода 2017-2019 г. предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 година.

Какви са останалите макроикономически разчети на бюджета - научете в Expert.bg.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес