Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От втория опит: Законът "Кунева" мина на първо четене

30 юни 2016, 13:24 часа • 969 прочитания

След над двучасови дебати Народното събрание прие на първо четене антикорупционния закон, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева.

Решението беше взето със 130 гласа "за", 28  "против" и 13 "въздържал се".

Новият закон предвижда създаването на нов единен орган и различна процедура за отнемане на противозаконно придобито имущество.  

Миналата година сходен проект беше отхвърлен на първо четене в парламента. Отказът стана заради предвидените анонимни сигнали за случаи на корупция - тогава АБВ не се съгласи с трактовката, но сега тя отново присъства в текста. В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро, обединяваше три органа - Комисията за конфликт на интереси, Боркор и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

В началото на юни правната комисия подкрепи проекта, с ангажимента на председателя ѝ Данаил Кирилов да се доизглажда между първо и второ четене. Тогава Кунева отбеляза, че са получени над 300 бележки по проекта, като по-голямата част от тях са конкретни и могат да бъдат обсъдени.

Близо месец преди това законопроектът беше отхвърлен от ресорната комисия за борба с корупцията. Критиките на депутатите бяха основно насочени към предвидената в проекта възможност до Бюрото да се подават анонимни сигнали.

Върховният касационен съд (ВКС) също разкритикува някои от текстовете в становището си по проекта. Според магистратите в него има неясни термини, и се изразява съмнения, че със закона може да се стигне до произвол.

Отговорът на Меглена Кунева и съпартийците й от ДБГ беше в стил "Който е срещу закона, той е срещу борбата с корупцията".

Дебатите

По време на дебатите днес, 30 юни, Кунева взе първа думата, като заяви, че "няма забранени въпроси между първо и второ четене". Според нея е важно парламентът да подкрепи философията на закона, за да се даде ясен знак на обществото каква е посоката. 

"Имаме сериозен проблем с корупцията и се нуждаем от проверки за нея и конфликта на интереси по законов и предвидим начин", добави тя. Кунева съобщи, че между първо и второ четене ще бъде създадена работна група.

По думите ѝ новият текст на закона е съобразен с основните притеснения на депутатите, изразени както при предишния закон, така и по време на дискусиите.

Валентин Николов от Патриотичния фронт заяви, че в закона има текстове, които няма да са от полза за борбата с корупцията, а напротив - ще има обратен ефект. Той повтори тезата си, която изрази в ресорната комисия, че няма да има кой да проверява бюрото за предотвратяване на корупцията.

Йордан Цонев от ДПС заяви от своя страна, че вносителите са превърнали този закон в лакмус за воля за борба с корупцията.

"Стигна се дотам при срещи с посланици на държави от Европейския съюз първият въпрос, който се задава на партиите да е: "Ще подкрепите ли този закон", добави той и се обърна към Меглена Кунева с думите: "Кое наложи ние да убеждаваме нашите европейски партньори, че този закон не лакмус за воля за борба с корупцията?" По думите му у нас няма проблем със законодателството, което било на много високо европейско ниво. "Проблемът при нас е, че законодателните норми не се спазват", категоричен беше депутатът от ДПС.

Накрая той добави, че движението ще подкрепи закона на първо четене, но с идеята за сериозни промени между първо и второ четене.

Според Иван Иванов от АБВ с този закон няма да може да се пребори корупцията на всички нива в държавата.

„Непрецизираните правни понятия могат да се превърнат в средство за политическа разправа с неудобни за властта. Не се ли препокриват отговорности на различни институции, като НАП и закона. Как ще бъде избегнат институционален хаос. АБВ няма да подкрепи, но изразяваме готовността си да участваме в работни групи по закона между първо и второ четене”, обясни депутатът.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, пък запита каква е работата на министъра на образованието да внася закон за корупцията.

„Внесете закон за вероучението в училище, това е работата ви”, предложи той на Кунева и добави, че човек с конфликт на интереси предлага закон за конфликт на интереси.

"Ум не ми побира как съчетавате в себе си тази нежна европейска душа със сталински методи", обърна се депутатът от левицата Кирил Добрев към вицепремиера Кунева.

Според него бизнесът очаква по-добра бизнес среда, но най-големи очаквания има българският народ да се сложи край на рекета и купуването на гласове. Това, обаче предрече той, ще останат само очаквания, защото законът ви е спорен.

"Той ще мине, защото това е цената да спасите управлението и коалицията", предвиди социалистът.

Какво предвижда новият закон

Бюрото ще може да иска разкриване на банкова, застрахователна и данъчна тайна, ще има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър. Кръгът на лицата, които обхваща законът, са тези, заемащи висши държавни и други длъжности, както и лицата, имащи правомощия по разходване на публични средства. Допълнително са включени няколко категории лица в системи с повишен корупционен риск. Добавени са и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили.

По отношение на магистратите е предвидено те да подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС, който да използва софтуерната система и методите на Бюрото. При установени несъответствия Инспекторатът ще сезира Бюрото за извършване на задълбочена проверка на имущественото състояние. С промените в Конституцията инспекторатът получи повече правомощия.

Разширен е кръгът на обстоятелствата, които са задължителни за деклариране - чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 хил. лв., които лицето ползва повече от 3 месеца, и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 хил. лв.

Запазва се задължението за деклариране имуществото и доходите на съпрузите и ненавършилите пълнолетие деца, но според новия проект трябва да се декларират имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство. Законопроектът предлага и първата легална дефиниция на понятието в българското законодателство – съжителство на съпружески начала, продължило повече от две години.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес