Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ, РБ и Патриотите се договориха за антикорупционния закон на Кунева

01 юни 2016, 21:25 часа • 1137 прочитания

Партиите от управляващото мнозинство - ГЕРБ, част от Реформаторския блок и Патриотичния фронт се обединиха зад Антикорупционния закон, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева.

Това стана ясно на днешното заседание на водещата Правна комисия, която прие законът на първо четене.

Проектът получи подкрепата и на Явор Нотев (Атака), което, както той заяви, учудва дори самия него. Против бяха от БСП, а въздържали се - АБВ и ДПС.

Припомняме, че законопроектът беше отхвърлен от комисията за борба с корупцията в НС именно с гласовете на Патриотите. Тогава възникнаха разногласия в коалицията, но днешното решение показва, че все пак партиите са достигнали до консенсус.

Според Меглена Кунева текстовете следва да бъдат приети на първо четене, но коригирани преди окончателното им гласуване най-вече заради предвидените анонимни сигнали.

„Ако е необходимо изчистване на текстове, заради които сега има притеснения за злоупотреба с власт, сме в готовност за работна група между двете четения”, декларира и сега пред депутатите от правната комисия вицепремиерът.

Тя подчерта още, че този закон няма да реши всички проблеми като с магическа пръчка, но ще е силен знак в тази посока.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ уточни от своя страна, че бъдещата работна група, която ще редактира окончателно текстовете, трябва да бъде в максимално широк формат.

Снимка: Архив

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес