Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корнелия Нинова не подаде оставка

16 юни 2019, 12:55 часа • 7549 прочитания

Корнелия Нинова остава лидер на БСП. Тя обяви, че не внася оставката си пред Конгреса на партията, заседаващ в зала 1 на НДК.

До този ход се стигна след продължили повече от час и половина бурни дебати и остри реплики по уточняването на дневния ред на конгреса. Основните спорове бяха дали да не бъдат гласувани и промени в Устава на партията. От името на партийни структури от различни населени места като Пазарджик, Казанлък, Русе, Велико Търново и др. настояха Нинова да оттегли оставката си и констатацията за подаването й да отпадне от дневния ред. След като бе направено предложение да се прекратят разискванията и най-после да се  премине към гласуване на дневния ред, Нинова взе думата и обяви, че не внася оставка и предложи да отпадне точката за  предсрочното прекратяване на правомощията й поради липса  на оставка, което бе посрещнато с бурни аплодисменти.

Нинова маркира постигнатото в последните 3 години и не пропусна да потвърди думите си, че правителството на Бойко Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа. "Потвърждавам го и днес", заяви тя, а БСП определи като "единствената опозиция".

"В момента сме на прага на криза с неизвестен край. Причини – много, но поводът съм аз. След загубата на европейските изброи Георги Гергов ми поиска оставката, след него други другари. Отвори се стара рана - промените в устава, които ограничиха депутатските мандати, властта в БСП, а от там и в държавата", поясни отказа си да напусне лидерския пост Нинова, въпреки, че бе заявила такова намерение и заради което именно бе свикан извънредно конгрес.

Колкото и да се говори че подаването на оставката е театрален акт, в него няма грам артистичност, добави Нинова и подчерта, че това е осъзнато и премислено решение. "Най-лесно ми беше да кажа – вие сте виновни и да си остана председател. Но моята представа за морал и личен пример за модерен европейски политик не ми позволи това да се крия зад колективна отговорност, както се е случвало десетки пъти в БСП при предишни ръководители и при много по-драматични загуби", добави Нинова.

Тя обясни още, че била провокирана от вътрешно партийните битки и скандали. "Стига, измъчихме хората – да тичат, да ни избират на постове, а ние да се боричкаме кой да води бащина дружина", заяви Нинова. "Реших, че трябва да отстъпя и предложих изход – нека двете тенденции да излъчат кандидати, да имаме програми, да бъде избран от партията по-добрият, другите да приемат резултата и да вървим към общия успех. Това щеше да е демократично, модерно", сподели Нинова. Тя отбеляза, че в Европа левите партии прибягват до пряк избор, за да решат проблема със затварянето на елитите и откъсването от хората и посочи такива случаи в Португалия, Испания, Великобритания, Италия Дания, Холандия.

Пред делегатите на конгреса Нинова направи преценката , че самата тя е отворила кутията на пандора. "Националният съвет блокира процедурата за пряк избор; видях как всички пороци на прехода мощно нахлуха за 3 седмици в БСП...; усили се натискът да се върнем в изходно положение преди 3 години; пусна се машината за фалшиви новини срещу мен; различни политически и икономически лобита задвижиха интереса си за поставяне на друг председател", посочи Нинова.

На тези, които отвън се бъркат в партийните дела тя заяви: "Наиграхте се последната една седмица. Затворете си портфейлите, уважаеми господа" и прекъсната от аплодисменти подчерта: "БСП не се продава, БСП не е стока, БСП е кауза...По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви позволим да го превземете", добави тя.

Битката за лични интереси и реваншизъм стигна до там, че някои хора поставиха въпроса за подмяна на ценностите и че променяме идеологическата си идентичност, коментира още Нинова битките срещу нейната линия. Тя се противопостави на вижданията, че управлява партията еднолично. По думите й внушението за еднолична власт е подмяна на истина. Председателят може само да предложи Изпълнително бюро, посочи тя и изтъкна, че решението за напускане на парламентарната група на БСП е взето от Националния съвет, също решението след европейските избори да бъдат искани предсрочни парламентарни. "Веднъж на Национален съвет попитах - като ме обвинявате, че вземам еднолични решения, дайте пример. Мислиха, мислиха и казаха: Ти подкрепи този Кьовеши без решение на Националния съвет", цитира Нинова съпартийци и уточни специално за тях:"този Кьовеши е жена".

По повод упреците за смяна на идеологията тя припомни твърдата си позиция срещу Истанбулската конвенция и оправда разминаването с представителите на ПЕС.

Като важен мотив да остане на лидерския пост Нинова посочи наближаващите местни избори и изтъкна, че споровете кой да е председател, по кой устав и по коя процедура само ще навредят на структурите по места и потенциала им за спечелване на местния вот.

Нинова не скри и личното си разочарование, че мнозина й придавали фалшив образ на човек, който се стреми само към постове. "Ако това беше вярно сега пред вас щеше да стои председател на Народното събрание и нямаше да правя никакви промени в БСП. Ако беше вярно щях да се сговоря с едрия бизнес и някои от тях, те си знаят кои, нямаше днес и предишните няколко дена да наддават за главата ми", заяви Нинова.

"Не приемайте промяна на устава, не правете моята грешка, не отваряйте кутията на пандора преди местните избори", настоя Нинова и препоръча на делегатите да приемат да стартира процедура за пряк избор на председател, но не сега, а след местните избори и призова съпартийците да се отърсят от стреса и да стягат редиците за местните избори. "Време е ние да поработим за вас да бъдете кметове, не просто да имаме постове, а да имаме лостове заедно да променим България", добави Нинова.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес