Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интеграцията на Западните Балкани влезе във фокуса и на синдикатите

09 май 2018, 10:47 часа • 1230 прочитания

Едно от най-големите постижения на българското председателство ще бъде Западните Балкани. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по време Международната синдикална конференция "Гласът за интеграция на Западните Балкани" в КНСБ, предаде репортер на Actualno.com.

Предстои много работа на страните от Западните Балкани. Реформите не се правят само заради членството или заради Брюксел, те преди всичко трябва да се правят заради гражданите на страните от Западните Балкани. Убедена съм, че европейската перспектива е основният двигател за решаването на въпросите които все още съществуват, коментира Захариева.

Мога да поема ангажимент, че фокусът и подкрепата на България с нашите приятели от Западните Балкани няма да приключи с тези шест месеца, поясни още външният ни министър.

Екатерина Захариева

Ние искаме ясно да бъде чут гласът на синдикатите и на работниците. Ние искаме да се гарантира мястото на синдикатите във всички преговорни и работни групи. За нас е важно социалните и икономическите съвети да бъдат изградени в държавите, там където ги няма, заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. По думите му целите и исканията за увеличение на жизнения стандарт са еднакви и сходни и за това много ясно формулирани. ЕС трябва да разбере че пропастта между Западна и Източна Европа трябва да бъде запълнена и очакваме западна Европа да погледне с по-ясен и конкретен ангажимент към нас, каза Димитров. Когато говорим за Западните Балкани, да не забравяме какво сме “свършили” в Източна Европа, каза още синдикалистът.

Прожекторите вече са насочени към страните от Западните Балкани за пръв път от 15 г. насам, заяви и Димитър Маналов, президент на Конфедерация на труда (КТ) "Подкрепа". Ние очакваме да се зададат политическите рамки на така заявената подкрепа от страна на Европейския съюз. Отношението към работната сила е една от причините за евроскептицизъм. Пътят на Западните Балкани към Европа няма да бъде нито лек, нито еднозначен, поясни още Манолов. Според него вече няма нужда от нови разделителни линии, а от изграждане на мостове в пряк и преносен смисъл.

Димитър Манолов

Очаква се в рамките на днешния синдикален форум да бъде приета Декларация за новите трудови и социални измерения на интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. В проекта на документа е записано, че синдикатите на страните от Западните Балкани настояват за по-активно участие на профсъюзите в икономическите реформи и в реформите на пазарите на труда, особено тези, насочени към намаляване на разликата между търсене и предлагане на работната сила и високите нива на безработица.

Според синдикатите работниците мигранти от региона, наети на работа в страните от ЕС, трябва да имат правото да работят при същите условия като работниците в приемащите страни, като се забрани експлоатацията и се гарантира пълно равно третиране и стабилна интеграционна политика, която трябва да включват социални партньори.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес