Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ няма да влиза повече в парламента, отказва се от актуализацията

30 юли 2014, 10:33 часа • 30620 прочитания

Бойко Борисов се отказа от актуализацията на централния бюджет и няма да участва повече в заседанията на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Борисов обяви решението си, след като днешното пленарно заседание пропадна, тъй като депутатите от ПГ на ГЕРБ не влязоха в зала.

Вчера народните представители проведоха над 6-часово заседание и с гласовете на ГЕРБ и ДПС актуализацията на бюджета и тази на бюджета на НЗОК бе приета на първо четене.

Оттук нататък отговорността е изцяло на БСП, заяви лидерът на ГЕРБ.

Аз бях преди малко за около две минути при г-н Мишо Миков като председател на БСП да ми каже какво възнамеряват да правят вследствие на техния отговор, на това, което и с нашата парламентарна група разговарях. Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме „Оставка”, в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка „ГЕРБ и ДПС”, „коалиция КТБ”, понеже виждам тук Бойчев с цялото си нахалство сутринта. Това каза на брифинг в парламента Борисов, предаде „Фокус”.

„Затова ние много искахме да помогнем на президента и на служебното правителство. Параметрите на държавата са такива, каквито и вчера нашите експерти в парламента казаха – категорични и ясни. Много спекулации с фискалния резерв – те от 8 не могат да вадят 4. Тогава фискалният резерв става под 4. Всичко това ще има време да го направи служебното правителство. Ако тази коалиция – БСП, ДПС и ГЕРБ бяха успешни, парламентът щеше да работи, щеше да има кворум, щяха да са си актуализирали Здравната каса, щяха да си приели закона за отпадъците, щяха да са направили всичко – така, както си направиха Закона за Сметната палата, Закона за МВР, както работиха година и два месеца”, посочи Борисов.

„Нашата отговорна, държавническа позиция, защото си спомняте - преди 3-4 месеца аз ви казах, че ще дойде ден, в който да имаме дилема – партията или държавата. Аз имам политически нюх и съм усещал докъде ще я докарат ДПС, „Атака” и БСП”, добави той.

Като няма да си подкрепите премиера Пламен Орешарски, ние сме му искали оставката на четири вота на недоверие за една година – ние ли да го подкрепяме, попита още Борисов. „ДПС с техните експерти прекрасно знаят състоянието на бюджета. Те прекрасно знаят, че трябват пари за еврофондове, за общините, за буфери. Това го каза и техният финансов министър Чобанов – чест му прави, който е избран като депутат от БСП – Пловдив. Само в неделя аз видях как премиерът Орешарски се целува със Станишев на Конгреса на БСП. Излиза, че БСП не иска да подкрепи актуализация на бюджет, който този г-н Орешарски е предложил. Виждате ли колко странно се получава”, попита Борисов.

„Г-н Местан се целува със Сергей Станишев, Орешарски се целува със Сергей Станишев, а сутринта Бойчев вика: „Коя е булката, кой е сватът и кой е младоженецът”? Що за нахалство в последните три дни на парламента да може да изговорите такива глупости и да се опитате на базата на нашата отговорна позиция да осигурим два и половина - три месеца спокойствие поне на служебното правителство, защото хората ще изберат която партия искат. В демокрацията този, който спечели изборите, тези, които спечелят изборите и направят коалиция или различните форми, които има в Конституцията, управляват. Не се управлява нито от Фейсбук, нито от кулоарите на парламента. Ясно, точно и публично трябва да се знае”, подчерта Бойко Борисов.

„Затова аз повече не мога да търпя и затова отидох при г-н Миков и най-колегиално и държавнически му казах: „Ще подкрепите ли поне вашия бюджет – на премиера Орешарски, на този, който се целуваше със Станишев в неделя? Ще ли го подкрепите или няма да го подкрепите?”. Той каза: „Няма да го подкрепим, защото моите са се втвърдили, редим листи и няма да го правим”, заяви Борисов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес