Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС ще подкрепи предложенията на законопроекти за изборния кодекс

12 декември 2018, 11:11 часа • 895 прочитания

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи двете предложения на законопроекти за Изборния кодекс. Това съобщи народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид от парламентарната трибуна по време на дебатите за Законопроектите за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

„Смятаме, че те са една правилна, но недостатъчна крачка към връщане на доверието на гражданите в изборната ни система.

Не е достатъчна , защото нашето становище е да се върви само към машинното гласуване, трябва да извадим хартиените бюлетини от изборния процес.

Трябва да махнем хартията и химикалката от изборния процес и ще видим ползите от машинното гласуване още от първите избори, на което то ще бъде приложено.

Недостатъчна е крачката, защото предвиждаме то да започне с поне 1000 секции, а нашето желание е да бъде масово още на следващите избори“, заяви Хамид.

Той посочи, че това ще възстанови в голяма степен доверието на българските граждани към изборната система.

„Смятаме, че има няколко по-добри варианта за решаване на проблема „15-15“ и ще ги предложим между първо и второ четене.

Считаме още, че премахването на номерата от бюлетината не е удачен вариант и създава съмнение за въвеждане на образователен ценз, за което чухме и в медиите през последните дни.

Нашето становище е, че преференцията не успя да се утвърди за ролята, за която беше въведена“, заяви Хамид.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес