Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов моли БСП и ДПС: Подкрепете поне собственото си правителство за актуализацията

29 юли 2014, 16:36 часа • 10718 прочитания

Трябва да има актуализация на бюджета на НЗОК. Това посочи по време на днешното извънредно заседание на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който не крие, че според него е необходима не само такава актуализация, но и актуализация на целия държавен бюджет

"Важно е за следващите три месеца. Разбирам деликатното положение на колегите от БСП и ДПС, защото ако се актуализира както трябва и както експертите знаят, ще е много тежко. Единственото, което ни води в този момент да сме в залата и да искаме да го направим – президентът пряко отговаря в следващите 3 месеца за служебното правителство. Ще кажем нашите цифри, да ги има, да ги чуят хората", посочи Борисов.

"Призовавам и двете политически партии да подкрепим поне актуализацията, която правителството даде. Това е отговорно и от страна на БСП, и от ДПС, и от наша страна, за да създадем необходимия минимум в следващите два и половина-три месеца на държавата. Призовавам колегите от БСП да подкрепим поне това, което правителството предлага. В противен случай излиза, че не си подкрепяте правителството. Ако е така – е друга тема. Ако кажете, че е наше – ела, Чобанов, в нашата стая, да ти дам задачи", каза още Бойко Борисов.

"Тежко време предстои. Затова призовавам и новия председател на БСП – ако трябва, вземете почивка, нека да обсъдим това. Не ни е изгодно политически, но е изгодно за държавата, за хората, за болните, за лекарите и всички останали – тук са общини, кохезионни фондове", подчерта той.

"Видно е отсъствието на здравния министър и аз моля тя да бъде поканена в залата. Беше добре да е в пленарна зала, за да заяви своята позиция. В зала присъства само финансовият министър, здравният го няма и като че ли нейното присъствие дори не е необходимо", заяви бившият здравен министър Десислава Атанасова.

По нейните думи констатацията за необходимостта на актуализацията не е днес, нито отпреди месец, а отпреди година, когато е бил приеман бюджетът на НЗОК. "Тогава всички, които имат отношение към здравния сектор, напомняха, че има необходимост от повече средства за Здравната каса. Липсва адекватен контрол по разходване на средствата в НЗОК. Ситуацията налага да се вземат решения, така че да се гарантира, че в България лечебните заведения ще продължат да работят, когато 42-то Народно събрание ще бъде в историята. Апелирам в изказванията да има по-малко политика за това къде е отишъл онзи милиард и 400, за това какво се е случвало преди една година, защото проблемите вълнуват цялото ни общество", посочи Десислава Атанасова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес