Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Гюров: Не виждам причина да оттегля кандидатурата си за шеф на БНБ

07 април 2022, 08:23 часа • 2593 прочитания

Не очаквам от Любомир Каримански да изтегли кандидатурата си за шеф на БНБ. Не виждам причина и аз да се оттегля. В крайна сметка съм предприел тази стъпка и съм приел номинацията от „Продължаваме Промяната” най-вече от отговорност към задачите, които предстоят пред БНБ.

Това коментира председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров в ефира на Нова телевизия.

Попитан вярно ли е, че премиерът Кирил Петков е предложил на коалиционен съвет да се изтеглят и двете кандидатури, той заяви, че не знае да е имало такова нещо.

„Нямаме конкретни сигнали от опозицията кой кандидат ще подкрепят“, заяви още Гюров.

Гюров заяви, че това, което ги обединява е, че не търсим пост за всеки човек, а търсят подходящ и компетентен човек за дадения пост.

По думите му най-вероятно следващата сряда или четвъртък решението за избор на управител на БНБ ще влезе в пленарната зала.

Гюров смята, че трябва да се модернизира банковия сектор. "Трябва да има една свързаност между базата данни на БНБ, на финансовото разузнаване и на НАП. БНБ трябва да предпазва българските банкови институции от глоби заради неспазването на европейските правила", заяви той.

"От самото начало коалицията показа, че не се правят договорки на тъмно. Всички преговори и разговори, които протичат са в коалиционен формат и когато е възможно пред лицето на медиите и обществото", каза той. 

„Има струпване на кризи и въпросите изискват внимателно разглеждане. Държавническото решение сега е да не търсим червени линии, а да търсим стабилност. През последните 3-4 месеца имахме разминавания по различни теми, но успяхме да се разберем“, каза Гюров на въпрос не стават ли много червените линии и ще доведе ли това до разцепване на коалицията.

Що се отнася до изпращането на военна помощ на Украйна, той заяви, че това се разглежда в момента. "Изпратили сме каски и бронежилетки, а това е един добър старт за помощта към Зеленски. Това е първа стъпка в правилната посока, каските и бронежилетките служат за защитата", уточни още той.

"Планът за възстановяване вече е одобрен. Вече говорим за един период за създаване на устойчива среда за развитие на българската икономика. Не трябва да изчакваме преводите по плана, а да започнем вече проектите по него", обясни Гюров.

ОЩЕ: Андрей Гюров потвърди номинацията си и обяви, че очаква подкрепа само от ПП, БСП и ДБ

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес