Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пловдив посреща празника на града с нов площад (СНИМКИ)

05 септември 2019, 18:01 часа • 36322 прочитания

Ден преди Деня на Съединението и празник на Пловдив – 6 септември, загражденията на площад „Централен“ бяха премахнати и той беше отворен за преминаване. Центърът на града бе изцяло реконструиран и вече посреща жители и гости на града с нова визия.

Старите мраморни плочи в района на пощата и над подлеза на улица „Гладстон“ бяха премахнати, като на тяхно място има нова настилка от гранит и земелрок. Така на практика завършва ремонта на цялата Главна улица на Пловдив, след като преди години бяха премахнати и старите плочи по цялата й дължина в северна посока.

В хода на реконструкцията бяха разкрити и археологическите находки на Античния форум, които са оградени със стъклени парапети. Около тях има поставени пейки, а акцентът определено са огромните автентични колони, които се извисяват на 6 метра височина. Освен тях има и десетки антични предмети.

Зоната около форума е озеленена, като така се явява естествено продължение на Цар-Симеоновата градина.

До Военния клуб пък вече работят новите фонтани. Подновени са огражденията около дърветата, поставени са кошчета за отпадъци и чешма. Има нови стълбове за улично осветление. 

Паркингът пред хотел „Тримонциум” също беше ремонтиран, като вече е с нов асфалт. Местата за автомобили бяха леко намалени, тъй като се разшири пешеходното пространство към подлеза.

Предвижда се пространството от северната страна на пощата и разкопките да се ползва за мероприятия. Така в бъдеще то ще приема форуми като „Пловдив чете” и „Панаирът на занаятите”. За да бъде цялостно завършен ремонтът, от община Пловдив платиха крупна сума, за да се сдобият с частен имот от 300 квадратни метра.

Въпреки че площадът е вече отворен за пешеходци, има още малки довършителни работи като фугиране, които да се извършат. Те обаче няма да пречат на нормалното преминаване. Очаква се официалното откриване на обновения площад „Централен“ да бъде най-късно до края на септември.

Цялостната реконструкция на централния площад струва 7 милиона лева, а заедно с подлеза и прилежащите площи - 15 милиона. Финансирането е съвместно и е осигурено от общинския и държавния бюджет.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес