Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

18 април 2024, 16:15 часа • 2041 прочитания

Кметът на Пловдив е получил глоба в размер на 300 лв. заради това, че не изпълнява решението на Върховния касационен съд от 22 юли 2021 г. за привеждане в съответствие с европейските норми на концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на общината.

Това става ясно от окончателно решение на Окръжния съд в Пловдив, съобщи в. "Сега".

Припомняме, че през март 2022 г. екоинспекцията санкционира тогавашния кмет на Пловдив Здравко Димитров заради мръсния въздух - по-точно, защото не са въведени мерки от програмата, изготвена от общината, за да се подобри качеството на атмосферния въздух.

Още: Приеха Бюджет 2024: Пловдив ще разполага с 684 млн. лева

Решението на ВКС

На 22 юли 2021 г. върховният съд задължи местните власти за една година да предприемат всички нужни мерки, за да изчистят мръсния въздух в града. Изпълнителното дело срещу пловдивския кмет е заведено от адвокат Михаил Екимджиев и Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", които инициираха и процеса срещу Пловдив.

Кметът обжалва глобата от 300 лв., наложена му от държавен съдебен изпълнител. Окръжният съд в Пловдив обаче прие, че може да се направи обоснован извод, че е налице неизпълнение на задълженията, посочени във влязло в сила съдебно решение. Кметът не е представил доказателства за ефективни мерки и действия за опазване на качеството на атмосферния въздух в града. Затова и налагането на глобата е законосъобразно действие на съдебния изпълнител, приемат съдиите Стефка Михова, Борис Илиев и Николай Стоянов.

Още: Колко ще струва демонтажът на "Альоша"? Кметът на Пловдив възложи проверка

Какво значи достигане на допустимите нива на фини прахови частици?

В друго производство съдът вече е посочвал какво означава достигането на допустимите нива на фини прахови частици, като се е позовал на наредба по темата, в която са отразени средноденонощните и средногодишните норми за опазване на човешкото здраве, както и допустимите отклонения от тях. Съдът е приел, че не е налице основание да се счита, че решението на ВКС е изпълнено.

"Каквото и да сторим, общината си прави, каквото си знае, и ние трябва да се задоволим с глобяване на кметове", коментира пред в. "Сега" Михаил Екимджиев. Той подчерта, че това всъщност е резултат от бездействието на предходното управление - през последните 13 години градът се управлява от ГЕРБ.

Екимджиев обясни пред изданието, че в рамките на 2-3 месеца ще бъде заведено дело пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. То ще стъпва на решението отпреди дни срещу Швейцария, която беше осъдена от свои граждани, че е не е предприела ефикасни мерки да се противопостави срещу глобалното затопляне. Това е аспект от правото на живот, прие съдът. Замърсяването с ФПЧ10 е също аспект от правото на живот, смята адвокатът.

Още: Новият кмет на Пловдив: Постепенно отпушваме трафика в града (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес