Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казанджии протестираха в Пловдив в защита на варенето на ракия

04 декември 2015, 10:25 часа • 3018 прочитания

Около 30 собственици на казани за варене на ракия се събраха пред общината в Пловдив на протест, срещу въвеждането на новия Закон за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), предаде "Фокус".

Сред тях има представители на пловдивските села, както и жители на Батак, Асеновград и Раковски. Хората носят лозунги, на които пише: "Не на промените за варенето на домашна ракия”, „Народе български, защо ще търпиш своеволието на нашите избраници – измамници?”, „Ето я поредната гавра с нашите традиции”, „Ревизоро, вън от парламента!”, „Не на поръчковите закони” и други.

Собствениците на казани твърдят, че тези промени обслужват лобистки интереси и по-точно големи винпроми, а искат да смачкат малките фирми. Протестиращите наблягат на факта, че те са в услуга на населението, а не са производители на алкохол.

По този начин се опитва да се спре българската традиция да се вари домашна ракия, смятат протестиращите. Според тях намаляването на периода за варене на ракия на 6 месеца ще принуди много от тях да работят нелегално и ако досега те са внасяли акциз в държавната хазна, то оттук нататък се лансира сивият сектор. 

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес