Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатно може да се тествате за риск от туберкулоза, в Пловдив от днес

03 декември 2018, 07:50 часа • 2079 прочитания

Безплатен скрининг и консултации за риск от туберкулоза ще се проведе в Пловдив от днес до края на работната седмица (07.12.18 г.). Изследването ще се състои всеки от дните в часовете между 08:00 ч. и 13:00 ч. в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. Мотото на инициативата е „Седмица на отворените врати“.

Пациентите, при които се появи съмнение за туберкулоза, ще бъдат насочвани за контролни прегледи, рентгенови снимки и микробиологични изследвания на храчка. На голяма част от тях ще се направи и туберкулинов кожен тест, познат като „Пробата на Манту“, чрез който се открива инфекция с туберкулозната бактерия. Това обясни завеждащият отделението доктор Веселин Давчев.

Скринингът в УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда на всеки три месеца и е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от програма, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта на кампанията да е се повиши информираността на обществото за риска и същевременно, всеки пациент получава достъп до безплатни здравни услуги. Освен това, бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване, посочват от университетската болница. „А ранното откриване гарантира не само излекуване на заразените, но и прекъсване на веригата за предаване на болестта.“, подчерта доктор Давчев.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес