Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна възстановяването на още една сграда паметник на културата в Плевен

25 октомври 2018, 11:57 часа • 2452 прочитания

Една от красивите стари сгради на Плевен, която е паметник на културата, вече е оградена с предпазни съоръжения, а ремонтът ѝ започна. Сградата е на ул. „Иван Вазов” № 7. Нейният собственик е предприел необходимото за нейното възстановяване. Проектът е съгласуван с Министерство на културата, съобщи плевенският градоначалник Плевен Георг Спартански.

Както писа вече Actualno.com, преди десетина дни общинската управа на Плевен за втори път изпрати напомнящи писма до собствениците на стари сгради – паметници на културата в града. С писмата те бяха подсетени, че са длъжни да поддържат имотите си в добро техническо състояние и естетичен вид. В противен случай общинската администрация ще предприеме съответните действия по Закона за устройство на територията.

Кметът Георг Спартански отново призова наследниците и стопаните на подобни имоти да вземат мерки за възстановяване на фасадите на сградите и привеждането им в безопасен и естетичен вид.

За сградата на ул. „Цар Борис III” в града, която някога бе оборудвана за стоматология, също има издадено предписание за ремонти, тъй като фасадата се рони и е опасна. Собственикът оспорва заповедта в съда, което бави дейностите там, поясниха от общинската управа.

Георг Спартански е подписал заповед за сформиране на комисия, която да направи оценка на фасадата на зданието, в която е Спортно-информационният център на пл. „Свободата”. Експертите ще издадат протокол с констатации и ще предпишат дейности, които собствениците да извършат. В случай, че не предприемат мерки, те ще носят административно-наказателна отговорност.

 

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес