Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турски поглед: Олимпиадата в Париж не струва - ако беше в Русия, в Китай, "ехее"

06 август 2024, 07:30 часа • 5821 прочитания

Летните олимпийски игри в Париж са събитие със сериозни недостатъци, което повече е подкопало имиджа на Франция и Европа като модел на подражание, отколкото да го излъска. Това пише в анализ, публикуван в турското издание dikGAZETE - то е приближено до турския мозъчен тръст Intellectuals' Hearth, който прокарва консервативна ислямистка идеология и клони към крайния десен политически спектър.

Какво точно пише - щрихи в следващите редове:

Още: Олимпийците, отказали се от своите медали

Общият бюджет за Олимпиадата вече е двоен спрямо очакваното

"Олимпийските игри традиционно се възприемат като основен икономически двигател за страната домакин и в този контекст се очакваше Игрите в Париж през 2024 г. да привлекат значителни инвестиции и да увеличат приходите на страната от туризъм. Но в действителност всичко се оказа много по-сложно.

По предварителни оценки разходите за подготовката на игрите значително надвишават първоначалните оценки. Общият бюджет на Олимпиадата вече надхвърли 8 милиарда евро, което е двойно повече от първоначално обявената сума. Сред основните разходни позиции са изграждането и модернизацията на спортни съоръжения, развитието на сигурността и транспортната инфраструктура, както и провеждането на церемонии по откриването и закриването.

Всичко това оказва значителен финансов натиск върху държавния бюджет и допълнително увеличава дългосрочните задължения на Франция."

Още: "Този медал е за убитите във войната спортисти": Ярослава Магучих след триумфа си в Париж 2024

Финансови несгоди

"Туризмът, който първоначално се смяташе за един от основните източници на приходи за Олимпиадата, беше изправен пред сериозни проблеми, тъй като Париж, макар и популярна туристическа дестинация, не успя да привлече очаквания по-голям поток от посетители поради опасения от пренаселеност и скъпи услуги, според турското издание, което не посочва данни и числа този път.

Ситуацията в транспортната индустрия не е по-добра: Air France прогнозира загуба от 180 милиона евро през третото тримесечие на годината поради по-ниското търсене на самолетни билети. Хотели, ресторанти и други съоръжения, обслужващи туристи, също не са доволни от броя на резервациите, което се отразява негативно на финансовите им резултати.

Още: Близо 16 млн. туристи очакват за Олимпиадата в Париж, някои хотели удариха "олимпийски" цени

Друг сериозен проблем за организаторите на олимпийските игри беше недостатъчното спонсорство. Привличането на корпоративни партньори винаги е играло важна роля при финансирането на игрите, но този път организаторите се затрудниха с намирането на желаещи дарители и рекламодатели. В условията на икономическа нестабилност и висока конкуренция на пазара на корпоративно спонсорство много компании не са готови да инвестират значителни средства в подкрепа на Олимпиадата и в резултат на това организаторите бяха принудени да се обърнат за помощ към милиардера Бернар Арно, който инвестира 150 милиона евро за популяризиране на игрите. Това естествено предизвика критики и подхрани дебата, че Олимпийските игри все повече разчитат на частни инвестиции и рискуват да се превърнат в "луксозно събитие", само за малцина избрани".

Инфраструктурни проблеми

"Проблемите с инфраструктурата се превърнаха в поредното сериозно предизвикателство за организаторите на олимпийските игри. Въпреки значителните инвестиции в изграждането и модернизацията на спортните съоръжения, повечето от тях останаха недовършени дори след началото на игрите.

Един от най-ярките примери е състоянието на река Сена, където беше планирано да се проведе състезание по плуване. Водата в реката все още е силно замърсена. Освен това много спортни съоръжения, преди всичко олимпийското село и стадионите, трябва да бъдат завършени и спешно и напълно модернизирани": Олимпийски шампион не издържа - заспа на улицата в олимпийското село (ВИДЕО)

Турският анализ не пропуска и друга тема: "Да приемат достойно спортисти и туристи е една от най-важните задачи на организаторите на Олимпийските игри, докато за Париж, предвид критичните проблеми с инфраструктурата и жилищата, това се превърна в сериозен проблем. В олимпийското село, където сега живеят спортисти, треньори и помощен персонал на националните отбори, строителните и модернизационните дейности все още не са приключили. Видеоклипове и снимки на зле поддържани стаи без климатик в олимпийското село в Париж, където спортисти и друг персонал са принудени да спят на "картонени" легла, заразени с дървеници, вече са хит в социалните мрежи".

Социален ефект

"Много французи изразяват недоволство от факта, че за подготовката на игрите се харчат непосилни суми, които могат да бъдат използвани за социални нужди. Това създава допълнителни трудности за организаторите, които трябва да намерят баланс между желанието за домакинство на успешни олимпийски игри и задоволяването на социалните потребности на хората. Всички взети мерки за сигурност доведоха до незаконно депортиране на мигранти и бездомни хора".

Турският анализ се заяжда и със способността на френските служби да осигурят безопасността на Игрите и изброява:

Организаторите са въвели различни механизми за сигурност на всеки етап от игрите, включително засилени проверки за сигурност на входовете на фитнес залите, претърсвания на багаж и лични вещи и използване на специална технология за наблюдение и предотвратяване на възможни заплахи. Въпреки това, всички тези действия, които бяха по-скоро показни, доведоха до стъпки, които в много отношения напомняха практиките на нацистка Германия, като например незаконното и грубо депортиране на мигранти и бездомни хора.

Още: Български принос: 20 полицаи и 5 служебни кучета вече охраняват Олимпиадата в Париж

И още - обвинения в корупция имало заради "много търгове за изграждане и модернизиране на спортни съоръжения, транспортна инфраструктура и туристически зони" - конкретни примери обаче отново не са дадени. Вместо това се залага на клишета: "Дългогодишни обвинения в корупция в страните от ЕС подкопават доверието в организаторите и създават нови трудности при привличането на спонсори и инвеститори. В същото време корупционните скандали повишават негативното възприятие на обществото за Олимпиадата, което води до намаляване на интереса към игрите и нивото на участие в тях".

Олимпиада само на едно място

За финал - Запада е прогнил, но Изтока ...

"Някои експерти предлагат да се обмисли възможността за провеждане на Олимпийските игри на едно постоянно място. Аргументите в полза на подобно предложение включват следното: намаляване на разходите за изграждане и подобряване на спортните съоръжения, минимизиране на отрицателното въздействие върху околната среда, повишаване на прозрачността на организацията и финансирането, запазване на културно-историческото наследство на Олимпийските игри.

Преразглеждането на концепцията за Олимпийските игри може да бъде важна стъпка към евентуална реформа. Такива промени могат да включват въвеждане на по-прозрачни и ефективни механизми за финансиране, създаване на постоянна инфраструктура за игрите и по-активно участие на международната общност в организацията и провеждането на Олимпиадата".

И веднага е даден пример кое е за пример - Русия и Китай единствени в последните десетилетия "успяха да проведат Олимпийските игри на подходящо ниво, докато големите спортни турнири, провеждани от МОК, УЕФА, ФИФА и други западни структури, като правило стават арена на хаос, корупция и ширеща се престъпност. Може би е време да се преосмисли съществуването и необходимостта от структури като Международния олимпийски комитет и да се преформатира цялата система от международни спортни институции. Също така си струва да се създадат нови спортни федерации, действащи в широка област, състоящи се от структури като БРИКС+, способни да вземат предвид правата и интересите на всички участници, независимо от близостта им до САЩ или Европа".

Още: Китай и Русия тихо изграждат съперник на НАТО

Източник: dikGAZETE

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес