Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал с рекордьора в открити води Цанко Цанков: Отнеха всичките му рекорди!

18 септември 2024, 14:37 часа • 1866 прочитания

От Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA) отнеха всички рекорди на родния плувец Цанко Цанков. 37-годишният българин, който записваше постижение след постижение на името си, е многократен национален шампион, световен и европейски рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, притежател на Рекорда на Черно море и първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия Български залив, а именно – Бургаския. Но сега освен, че му отнемат всички тези резултати, от WOWSA обявиха, че нито един от следващите му резултати няма да бъде признат, независимо от условията, в които е направено.

Отнеха всички "рекорди" на Цанко Цанков

Навръх Деня на Съединението, 6 септември, Цанков направи опит за рекорд на 100 километра в река Дунав. Тогава той заяви, че е преминал 108,250 км от видинското село Кошава до Козлодуй за 18:12:32 часа без да спре или да докосва твърди предмети, което според него се равнява на световен рекорд.

Няколко дни по-късно се оказа, че рекордът, с който Цанко Цанков претендира, е на румънски плувец и е на 120 километра, и че данните от плуването на българина са манипулирани. На база на тези твърдения WOWSA отказа да ратифицира постижението му. Според обяснението на асоциацията "някой е отворил gpx файловете и всеки е с различни данни. В последния файл всяка скорост е била ръчно променена и е очевидно, че това не са оригиналните данни от GPS устройството. Тези файлове никога не е трябвало да бъдат отваряни или променяни. Лицето, което е направило тези промени, дори не е запазило файла правилно, а датите и времевите марки също са били манипулирани."

Цанко Цанков

Цанко Цанков срещу Асоциацията по плуване в открити води 

В отговор на това 37-годишният плувец излезе с позиция в профила си във "Фейсбук", в който заяви, че е станало недоразумение. Обвини неназован поименно "човек от България, който си служи с лъжи, манипулации и клевети и прави всичко възможно, за да ми попречи по пътя към реализирането на моите цели". И обяви, че още на 19 септември ще преплува дистанцията от 120 километра в река Дунав, за да се изясни случая и да докаже невинността си.

От WOWSA веднага отговориха, изразявайки съмнението си, че човек може да направи две толкова тежки плувания само в рамките на две седмици, като намекнаха, че това говори за фалшификация. Те добавиха, че при плуването на Цанков на 6 септември, плувецът е заявил, че представители на асоциацията са били на придружаващата лодка, за да го подкрепят, а също така и, че от WOWSA са спонсорирали неговите плувания в САЩ - но и двете твърдения не били верни.

Тази сутрин Асоциацията по плуване в открити води излезе с ново официално изявление, в което се казва, че с незабавен ефект Цанко Цанков получава окончателна забрана за бъдещи ратификации на плуване от WOWSA. Това решение следва ясни доказателства за фалшифицирани GPS данни от неговия опит за преплуване на река Дунав на 6 септември 2024 г., които той и неговият екип не успели да разгледат или обяснят.

Цанко Цанков

Списък на WOWSA с определяните за фалшифицирани рекорди 

От WOWSA извадиха и списък с постижения и рекорди, които Цанко Цанков твърди, че е направил през годините, но които не са легитимни, а са фалшифицирани. 

1. Плуване в Бургаския залив (44,7 км - 13:24:34 часа - световен рекорд)- Плуване бе извършено в неопренов костюм, който осигурява плаваемост и термично предимство. А официалните рекорди за плуване в открити води не признават плуване с неопренови костюми за рекордни цели.

2. 12-часово плуване в басейн (50,6 км в 50-метров басейн - световен рекорд) - Рекорди на Гинес, както и World Aquatics, нямат 12-часова категория. Те признават само 24-часово плуване в басейн за мъже и жени. Това плуване на Цанков не е потвърдено от международни организации за открити води, което го прави основно местно постижение.  

3. Няма международна ратификация - Твърденията на Цанков за независими рекорди по плуване в открити води не се признават от международни организации като MSF, WOWSA или дори Книгата за рекорди "Гинес". Неговите плувания, особено тези в неопренови костюми, са в противоречие с правилата, които управляват официалните световни рекорди за плуване в открити води. Нито едно от тези плувания не е ратифицирано от ръководни органи, които поддържат международните стандарти на спорта.

5. "Световен шампион по ледено плуване" - Цанков, който определя себе си като такъв, спечели категория във възрастова група на събитие на Международната асоциация по зимно плуване (IWSA), а не общата титла.

6. Гибралтарско плуване - Плуването на Цанков при Гибралтар беше с неопренов костюм , което е против правилата на Oceans Seven.

По-широкият проблем включва модела на българина за преувеличаване на постиженията, като например определяйки се за "световен шампион по ледено плуване" и "Властелинът на Гибралтар".

ОЩЕ: Гордост! България има двоен световен шампион по плуване в ледени води (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес