Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След мащабно разследване: WADA санкционира над 200 руски спортисти

19 май 2023, 11:40 часа • 1215 прочитания

Световната антидопингова агенция (WADA) санкционира повече от 200 руски спортисти в рамките на "Операция LIMS" - разследване на антидопинговата лаборатория в Москва. Разследването продължава и се очакват още санкции спрямо спортисти от Русия.

Санкциите на WADA срещу Русия

Наказанията са в резултат на данните и пробите, извлечени от екипа на WADA за разузнаване и разследвания в Московската система за управление на лабораторната информация (LIMS). Общо 203 руски спортисти са били санкционирани от 17 антидопингови организации, а на още 73 са повдигнати обвинения. Други 182 случая продължават да се разследват.

"Продължаващият успех на разследването на WADA "Операция LIMS" е доказателство за значителната работа, извършвана от отделите "Разузнаване и разследвания" и "Правни въпроси" на Агенцията", се казва в изявление на президента на WADA Витолд Банка.

Витолд Банка, WADA

Как РУСАДА изпадна в немилост

През 2015 г. Руската антидопингова агенция (РУСАДА) беше обявена за несъответстваща на Кодекса на WADA, след като разследване разкри широко разпространен институционализиран допинг. През 2018 г. Изпълнителният комитет на WADA гласува за възстановяване на РУСАДА при редица условия, които включват достъп до всички данни от LIMS.

Манипулации и заличени данни

По-късно обаче беше установено, че някои извлечени данни са били манипулирани, което доведе до това, че WADA отново поиска РУСАДА да бъде обявена за несъответстваща на изискванията и да бъде наказана за още четири години. Русия обжалва санкциите пред Спортния арбитражен съд и ги намали на две години.

Разследващият екип на LIMS успя да възстанови по съдебен път голяма част от манипулираните и изтритите данни, което допринесе за образуването на още стотици дела срещу спортисти, уличени в руската допинг програма.

ОЩЕ: Хванаха с допинг български шампион по борба

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес