Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандалът с Париж 2024: МОК бе призован да изясни принципите си за Русия и Беларус

20 февруари 2023, 19:30 часа • 1933 прочитания

Правителствата на повече от 30 държави изпратиха писмо към Международния олимпийски комитет (МОК), в което се призовава да се изясни дефиницията за „неутралност“ в търсенето на начин да се позволи участието на руски и беларуски спортисти на Олимпийските игри в Париж през 2024 година

„Докато тези фундаментални въпроси и съществена липса на яснота и конкретни детайли за работещ модел на „неутралност“ не бъдат разгледани, ние не сме съгласни спортисти от Русия и Беларус да получат позволение отново да участват в международните състезания“, се казва в позицията, получена от АП преди масовото ѝ разпространение.

ОЩЕ: Виталий Кличко: Искам да нокаутирам Путин, но той вече бе нокаутиран на фронта

„Имаме сериозни опасения доколко е възможно атлетите от тези страни да се състезават като „неутрални“, спазвайки условията на МОК, когато те са директно спонсорирани и подкрепяни от своите държави“, допълват представителите на 30-те държави.

Париж 2024

Сред подписалите се са официални лица от САЩ, Великобритания, Франция, Канада и Германия. Писмото е резултат от срещата на 10 февруари в Лондон между правителствени лидери, които изслушаха украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че руснаците нямат място на Игрите в Париж докато продължава инвазията на тази страна в Украйна.

Международният олимпийски комитет смята, че мисията на спорта е да обединява, а не да носи конфронтация, затова търси начин атлети от Русия и Беларус, които не подкрепят войната, да се състезават като неутрални без да ползват символи на държавите си. 

Противници на режима на Лукашенко също излязоха с призив (подробности четете в линка).

 

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес