Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на МОК за Русия и Беларус: Олимпиадата не може да е рефер в политически спорове

23 март 2023, 11:05 часа • 1343 прочитания

Олимпийските игри и ръководното им тяло – Международният олимпийски комитет (МОК) – не могат да бъдат рефери в световни политически спорове. Това заяви в сряда президентът на МОК Томас Бах, защитавайки плановете на комитета все пак да включи руски и беларуски спортисти на Летните игри в Париж през 2024 г.

По време на политически форум в Германия той заяви, че Олимпийските игри трябва да останат далеч от политиката, иначе щели да загубят своите обединяващи сили. Бах цитира примери от бойкотите през 70-те и 80-те години заради Студената война.

„Ако политиката решава кой може да участва в състезание, тогава спортът и атлетите се превръщат в инструменти на политиката. Тогава е невъзможно спортът да прояви своите сили за обединяване“, каза Бах.

„Трябва да сме политически неутрални, но не и аполитични. Знаем добре, че политиката управлява света. Добре знаем, че решенията ни имат политически последици и трябва да вземаме това под внимание. Но не трябва да правим грешката да се смятаме за съдии на политически спорове, защото така ще бъдем пречупени от тези политически сили“, добави шефът на МОК.

Той смята още, че Олимпийските игри могат да "промотират диалог" в подобни времена и че ако руснаци и беларуси бъдат спрени да участват в Париж само заради гражданството им, то това би било "дискриминация".

МОК наложи санкции срещу Русия и Беларус в началото на 2022 г. – след началото на руската инвазия в Украйна. Само че не иска да изключва спортистите от тези страни изцяло от Олимпийските игри заради страх, че отново ще има бойкоти. Предвидено е в Париж атлетите от Русия и Беларус да се състезават под неутрален флаг.

Над 30 страни обаче настояват за изключване на тези спортисти от Летните игри. Сред тях са Великобритания, САЩ, Германия, Канада, Испания, Южна Корея, Франция и други. България не е в тази компания.

ОЩЕ: Сагата с Париж 2024 продължава: МОК се опълчи на британското правителство

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес