Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роден за рекорди: Лъчезар Вълчев - най-младият български участник на Европейското по лека атлетика

01 юни 2024, 15:18 часа • 9901 прочитания

Европейското първенство по лека атлетика ще се проведе от 7 до 12 юни в Рим, Италия. Десет български атлети са покрили норматив за участие на „Стадио Олимпико“ сред най-добрите на континента. Това са Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова (скок дължина), Александра Начева и Габриела Петрова (троен скок), Тихомир Иванов и Мирела Демирева (висок скок), Лъчезар Вълчев и Димитър Ташев (троен скок), Милица Мирчева (полумаратон) и Ясна Петрова (10 000 м). В дните до Европейското ще ви запознаем с българския състав в Рим, като разкрием повече за подготовката им и целите им на първенството.


Лъчезар Вълчев е български атлет, участващ на троен скок. 19-годишният ни атлет се състезава за отбора на "Лудогорец-Разград" с треньор Красен Цонев. Лъчезар е многократен медалист от националните шампионати на всички възрасти. Още от ранни години си изгража име в българската атлетика като подобрява всички рекорди на петобой, шестобой и троен скок за юноши под 16 години, и десетобой под 18 години. Освен в коронната си дисциплина на троен скок и в многобоя, той печели отличия и на дълъг скок.

Лъчезар Вълчев

Роден за рекорди - Българският талант на троен скок Лъчезар Вълчев

През 2022 година Вълчев се класира за Европейското първенство за юноши и девойки под 18 години. С резултат от 15.76 той става европейски шампион за юноши под 18 години. През следващото лято записва участие на Европейското за старша възраст, където със скок, приземен на 16.16 м, завоюва бронзовия медал в надпреварата. Няколко дни по-късно той става двоен световен шампион на троен и дълъг скок на Световните ученически игри за ученици до 18 години.

Лъчезар Вълчев

2024 година започва обещаващо за младия ни атлет. Той открива сезона на първото място с 16.01 на първия си старт за сезона на Националния шампионат за юноши и девойки под 20 години. За Лъчезар следqва участие на Балканиадата за старша възраст, където с резултат от 15.80 става балкански шампион за пореден път. За първи път участва и на международен шампионат при мъжете на Балканиадата в Истанбул, където финишира на 7-мата позиция. На Националния шампионат за мъже печели бронзов медал, изравнявайки най-добрия си резултат за сезона от 16.01.

Европейският шампион при юношите Лъчезар Вълчев дебютира при мъжете

Лъчезар Вълчев

От началото на летния сезон Лъчезар записва два старта на международните турнири „Пловдив“ и „Самарско знаме“. На тях той записва съответно 15.38 и 15.10, което е далеч от възможностите му, но в този момент се бори с контузия.

Лъчезар ще бъде най-младият български представител на Европейското в Рим. Роден през 2005 година, младият ни атлет е готов да се състезава с най-добрите на континента. Ето какво каза той пред Actualno.com за подготвителния си период за летния сезон:

„Подготовката протече добре до средата на май. След това дойде контузия, която до преди дни ми пречеше да тренирам пълноценно.“

Най-важното пред Лъчезар в момента е това да е здрав, и контузията да е отминала напълно. Ако всичко е наред той очаква да постигне резултат над 16 м. в Рим.

Лъчезар Вълчев ще бъде най-младият ни представител на Еврпейското за мъже

Летният сезон ще е дълъг за рекордьора ни на троен скок. Една от целите, поставени в началото на сезона, е изпълнена, а именно участието му на Европейското първенство за мъже. Но Лъчезар гледа напред и към световната сцена: „Една от най-главните ми цели е добро класиране или медал на Световното в Перу, Лима.“

Лъчезар Вълчев

Световното първенство за юноши и девойки под 20 години ще се проведе в периода 27-31 август. Лъчезар вече си е осигурил участие на турнира, чийто норматив е 15.50.

Но преди това европейската надпревара на троен скок при мъжете ще започне с квалификации в неделя на 9 юни от 11:45 часа българско време и ще завърши с финал във вторник на 11 юни от 21:55 часа.

ОЩЕ: След среброто на Балканиадата: Александра Начева се цели в медалите на Европейското

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес