Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Счупената бедрена кост, която не пречупи Ивет

04 септември 2023, 07:00 часа • 10100 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Бедрената кост е най-дългата и най-силна тръбеста кост в скелета на човека. Тя свързва таза с подбедрените кости, като изпълнява ролята на лост при изтласкването на тялото напред. Бедрената кост е толкова здрава, че би следвало да издържа на натиск от няколкостотин тона. На 14 юни 2005 година обаче този "лост" поддава в тялото на една от най-здравите атлетки в света - Ивет Лалова

14 юни 2005 г. - мрачната дата за Ивет и българския спорт

На тази дата българският спорт е помрачен от една от най-кошмарните спортни истории в леката атлетика. Ивет, която само година по-рано поставя национален рекорд с невероятните 10,77 сек. на 100 метра и става четвърта (100 м) и пета (200 м) на Олимпийските игри в Атина, претърпява тежък инцидент по време на загрявка на турнира "Акрополис". Инцидент, който е напът да прекърши кариерата на Лалова едва на 21 години.

Ивет Лалова

Как Ивет Лалова чупи бедрената си кост

На 14 юни Ивет прави рутинно ускорение от загрявката си, но внезапно на пътя ѝ излиза друг състезател. В последния момент българката решава да спре, за да избегне сблъсъка. Шпайкът на Ивет се забива в тартана, за да последва камшичен удар, който безпощадно троши бедрената ѝ кост. Младото момиче остава да лежи на земята в неистова агония от болка, която не може да бъде описана с думи.

Счупването на бедрена кост изглежда като нещо нереално, описвано само в учебниците по медицина. Но за спринтьор като Ивет, която с годините е развила перфектна мускулатура на краката, това е възможно - в комбинация от висока скорост и рязко свиване на тренираните ѝ мускули в опит да спре на мига. Такова спиране обаче е с цената на няколко сантиметра счупване на костта в бедрото ѝ.

Ивет Лалова

Край на кариерата едва на 21 години? 

Следва спешна операция в Гърция при д-р Лакис Николау, който слага пирон в крака ѝ. А първите му думи след операцията не са обнадеждаващи: "Ако трябва да бъдем честни, не давам сериозни надежди. Тя ще може да ходи. Ще тича, но съм сигурен, че няма да е толкова бързо. Защото е много трудно да се възстановиш от такава контузия."

Надежда за Ивет обаче има - стига самата тя да повярва, че може да се завърне. "Но все пак всичко зависи от нея. Най-вече от главата ѝ. Ако тя има нагласата да се върне, ще го направи. Ако се възстанови психически, отново ще достигне добро ниво", казва гръцкият ортопед, цитиран от "24 часа". 

Ивет Лалова

Завръщането на Ивет след тежката контузия

Тежката контузия на Ивет през 2005-а я мотивира още повече да се завърне на върха в спорта. Три години по-късно тя участва на Олимпийските игри в Пекин. Лалова остава част от световния елит в женския спринт и се състезава рамо до рамо с най-бързите жени в света. А успехите за нея тепърва предстоят.

През 2012-а тя отново е участник на олимпийски игри - тези в Лондон. През същата година става и европейска шампионка на 100 метра. Година по-късно Лалова става и първата българка, която печели състезание от най-престижната верига в спорта - Диамантената лига. Постепенно тя измества фокуса си към 200 метра, където смята, че е дори по-добра. През 2015-а поставя и личен резултат на дистанцията от 22,32 сек. 

Ивет Лалова - пример за невероятна воля и характер

На Игрите в Рио Ивет отново е там - и дори бяга на финала на 200 метра, за да покаже на света, че няма невъзможни неща. През 2021-ва, цели 16 години след счупената бедрена кост, Ивет стартира на пета олимпиада - постижение, което само по себе си е красноречиво за нейната воля да се бори докрай, независимо от препятствията, които ѝ поставя животът.

Ивет Лалова е достоен пример за това, че никога не трябва да се отказваш от целите и мечтите си. Колкото и да е трудно, човек не бива да спира да се бори. Защото най-голямата победа не е над съперника, а над самия себе си. А Ивет спечели тази битка - превъзмогна счупената кост, изправи се на крака и пребори себе си по начин, който малцина биха успели.

Автор: Стефан Йорданов

 

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес