Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отвъд бурите и лавините: Опасността, която крие алпинизмът за жените

04 юни 2024, 18:12 часа • 2628 прочитания

През последните години алпинизмът придобива все повече популярност при женския пол. Процентът на жените, изкачили някой от осемхилядниците, расте драстично спрямо предходната година. Но този добър признак се описва с редица опасности, засягащи специално жените. Все повече дами, занимаващи се с дисциплините от скалното катерене на закрито до изкачването на снежни върхове, се изказват за неприятните си изживявания по време на активност. Рисковете при жените алпинистки далеч не се крият в само природните условия. По-вероятно е опасността да дойде от човек, с когото са тръгнали на път, пише The New York Times.

Сексуален тормоз и в света на алпинизма

През декември месец професионалната алпинистка и бивша „Мис Финландия“ Лота Хинца споделя за преживяването си с известен катерач, чието име не желае да сподели. Тя твърди, че той я е целунал без нейното разрешение. Впоследствие се разбира, че става дума за Нирмал Пурджа - непалски алпинист и носител на множество световни рекорди. Става ясно още, че случката е била много повече от просто целувка. Финландката споделя, че Пурджа я е завел в стаята си и е искал от нея да върши неща против волята ѝ. Случаят завършил с неприятна за Лота гледка, за която тя не иска да се сеща до ден днешен. Тя определя преживяното като „абсурдно, нереално и неприятно“. Чрез адвоката си, Нирмал Пурджа изказва мнението си по въпроса, като отрича обвиненията към него и ги определя като лъжа и клевета.

Еверест

Това не е единствената подобна случка, в която името на Пурджа е замесено. Друга бивша клиентка на неговата компания Ейприл Леонардо споделя за нежелани целувки и агресивни прояви от страна на непалския алпинист по време на експедиция до К2. По време на тази експедиция Нирмал Пурджа многократно се опитал да се възползва от Ейприл, като неведнъж прониквал в палатката ѝ. Той я целунал няколко пъти, преди да предприеме по-сериозни мерки, до които в крайна сметка не се стига за нейно успокоение.

Напълно безсилни срещу рисковете на спорта на открито

Двете жени не знаели какво да правят първоначално след завръщането си по домовете, и не разказали за преживяванията си с водача. Хинца първа решава да сподели за случилото се, като се надява това да доведе до някакви мерки за безопасност за жените по време на спорт. Леонардо също се надява, че чрез споделяне на историята си, ще помогне на много други жени да се опазят от подобни ситуации.

Катерене

Макар и бавно, светът на отдиха на открито е започнал да се занимава със сексуалните посегателства и тормоз. В отговор на движението "MeToo" членовете на катерачната общност в САЩ създадоха през 2018 г. инициатива, наречена "SafeOutside", за да проучат обхвата на проблема в спорта. Организаторите анкетираха повече от 5000 катерачи от над 60 държави и установиха, че 47% от жените и 16% от мъжете са заявили, че са били обект на нежелано сексуално поведение по време на катерене.

През февруари месец Чарлс Барет е обвинен в извършването на три нападения над жени, посетили Националния парк Йосемити, извършвайки многократно сексуално насилие през 2016 г. Според съдебните документи, той е бил подведен под отговорност отчасти заради проучването "SafeOutside". Жената, която е нападнал, е отговорила на анкетата, като заявила, че е била изнасилена от „добре познат, професионален калифорнийски катерач“ по време на екскурзия до Йосемити. Друг участник в анкетата е заявил, че е бил сексуално нападнат от съквартирант на професионален алпинист, на когото е гостувала. Организаторите на проучването проследили жените и ги свързали, след като и двете посочили Барет като лицето, което ги е нападнало. Става ясно, че има още една жена, която е пострадала от действията на Барет. Развитие по въпроса идва 8 години след случилото се, като Барет ще бъде съден през настоящата седмица.

Хиляди жени станали жертви на насилие по време на спорт на открито

Катерене

Спортовете на открито крият редица рискови фактори за сексуален тормоз и неправомерно поведение, казва Джина Макклард, адвокат от Орегон, специализирана в превенцията на насилието. През 2019 г. тя основава консултантска фирма, наречена "Respect Outside", която работи с групи за отдих на открито, като например клубове за алпинизъм и екскурзоводски услуги, по политики, процедури и обучения за предотвратяване на сексуален тормоз и дискриминация. Въз основа на работата си с групи от цялата индустрия за спортове на открито Джина Макклард заяви, че фирмените политики рядко се простират отвъд физическата безопасност и обикновено не включват психологическата или емоционалната безопасност на клиентите и служителите, което прави този вид спорт толкова опасен за повечето жени.

Така постижения като изкачването на К2 на Ейприл Леонардо остават само като лош спомен. Затова тя и останалите жени споделят за неприятните си преживявания, за да може случващото се да достигне до по-голяма аудитория и да се вземат по-сериозни мерки за безопасност.

ОЩЕ: Българка за първи път покори К2 - втория най-висок връх на планетата (СНИМКИ)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес