Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ендокринолози: Внимавайте с анаболите, крият сериозни рискове за здравето

11 октомври 2018, 15:18 часа • 3798 прочитания

Неправилното използване на анаболни препарати води до редица здравословни проблеми. За това алармираха специалисти по време на 11-тия Национален конгрес на ендокринолозите, който се проведе в Пловдив. Конгресът продължава до събота, 13 октомври.

"Тези препарати имат прекрасен ефект, когато се прилагат разумно, но тогава, когато има неразумно приложение, без лекарски надзор те могат да доведат до различни странични ефекти като например да подтиснат половата функция на мъжа и да попречат на създаването на поколение", предупреди доц. Малина Петкова от Университетската болница "Лозенец".

Сред другите проблеми, които носи неразумната употреба на анаболите, е покачването на кръвното и хипертрофия на сърцето. Освен това безопасните на вид хранителни добавки, витамини и билки често са с неясен състав. 

Във фокуса на конгреса бяха и метаболитните заболявания, които буквално вече са се превърнали в пандемия в световен мащаб. Данните сочат, че всеки десети човек е засегнат от диабет тип 2, а Европа е на първо място по заболели деца със захарен диабет тип 1. 

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес