Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Альона Савченко - легенда във фигурното пързаляне (СНИМКИ)

15 февруари 2018, 14:33 часа • 12461 прочитания

"Още не мога да повярвам. Това е изключително", това заяви легендарната фигуристка при спортните двойки Альона Савченко, след като най-накрая спечели олимпийското злато при петото си участие на Зимни олимпийски игри.

 След две бронзови отличия в Сочи и Ванкувър с бившия си партньор Робин Шолкови, именитата състезателка се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка с Брюно Масо.

Световните вицешампиони бяха четвърти след кратката програма, но изиграха по невероятен начин волната си програма, с която подобриха и собствения си световен рекорд със сбор от 159.31 точки, завършвайки с 235.90 пункта. Сребърните медали спечелиха представителите на Китай Суй Вънцин и Хан Цун, а с бронз се окичиха канадците Меган Дюамел и Ерик Радфорд.

"Беше много трудно за мен. Днес обаче дойдохме за битка и да докажем, че можем да се борим. С тази невероятна сила и жажда за победа, ние бяхме дошли за златото. Справихме се добре, борихме се до последно", сподели Масо, който допусна грешка в кратката програма, но във волната бе безапелационен.

"За мен всичко беше на живот и смърт. Вчера си казах, че днес мога да сътворя история. Аз вече съм побеждавала, но исках отново да сме като лъвове на леда4, добави 34-годишната Альона.

 "Нямахме какво да губим и си казахме, че това трябва да бъде изпълнението на живота ни. И точно така и стана – ние сме в историята", завърши фигуристката.

Вижте кадри от изпълнението им в галерията ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес