Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деца от ЕСФА и техните родители направиха дарение

10 юни 2015, 17:23 часа • 5804 прочитания

Деца от ЕСФА и техните родители направиха дарение за обзавеждане на сензорна стая, в която се обучават деца, страдащи от аутизъм.

Благородната кауза бе инициирана от Евро Старс Футболна Академия и детския интернет портал kiddssports.bg, a от Националната Агенция на Ресурсните Учители (НАРУ) дадоха напътствия за какво и къде да бъдат оползотворени средствата.

Малките футболисти сами закупиха и занесоха различни пособия, които са необходими при обучението и възпитанието на децата, посещаващи ново изградената стая. Инициативата се осъществява за втори път, като средствата бяха набрани на специален благотворителен футболен турнир "Мама Татко и Аз", проведен на "Спортна зона" по случай 1 Юни, Денят на детето.

Самият турнир бе изключително интересен Всеки отбор се състоеше от трима състезател - майка, баща и дете, като функциите на татковците бяха ограничени от правилата на състезанието. Мъжете нямаха право да бъдат вратари, както и да бележат голове. Този факт направи майките и децата основни фигури в семейните формации. Турнирът бе разделен на два потока, за родени преди и след 2003-а година.

Преподавателите в сензорната стая благодариха и накратко разказаха на децата на ЕСФА и родителите им за същността на своята работа, за това, колко търпение и усилия са необходими в работата с децата - аутисти и колко е важно за тях да бъдат обграждани с внимание и любов. Всички недвусмислено разбраха, че "различните" деца са навсякъде, те са част от нас и фактът, че имат своето светоусещане и възприемат нещата по различен начин, не бива да ги капсулова в средата, в която живеят.

Разбра се и нещо друго, че с малко усилия, даже докато се наслаждаваме на футболни емоции, може да се направи много за нуждаещите се деца, стига да сме единни и да проявяваме милосърдие.

Сърдечно благодарим на всички дарители и вярваме, че този благороден жест не е изолирано явление в българското общество.

 

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес