Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Поле за маневри": Ще има ли изненади от партиите с третия мандат? Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

18 юли 2024, 13:00 часа • 4772 прочитания

Партийна аритметика - така доц. Борислав Цеков определи в "Студио Actualno" предложенията на "Продължаваме промяната-Демократична България" за антикорупционни законопроекти, към които повечето партии в парламента се отнесоха скептично.

"Така те се опитаха да оправдаят на практика неспособността си да съставят кабинет, тъй като се намират в изолация. Това беше опит тази формация да извлече дивидент от ситуацията, в която неочаквано попадна", посочи докторът по конституционно право. По отношение на връчването на третия мандат, доц. Цеков припомни, че има нюанс, в който проучвателната папка не се връчва на кандидат за министър-председател, а на парламентарната група, която тепърва води преговори с останалите. "Това отваря известно поле за маневри, но аз не виждам реално мнозинство, което да се сглоби. Дори хипотетично да приемем, че се случи поредната изненада и се сформира някакво шарено мнозинство тип "Беров", отбеляза Цеков.

Според него процесите в ДПС са странни. "До голяма степен те са изненадващи, защото ДПС е във възходяща линия. Това, което виждаме, е процес, който ги отслабва, както и да завърши това. Дори и да се стигне до някакъв тип вътрешнопартийно споразумяване, ДПС ще излезе по-слаба от тази ситуация", каза още Цеков.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес