Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загадъчен храм на Слънцето е открит в Египет

16 ноември 2021, 07:45 часа • 8935 прочитания

Археолози са открили древен храм на Бога Слънце – Ра, в местността Абу Гораб недалеч от древния храмов комплекс Абусир в Египет. Както отбелязва The Telegraph, тези храмове са били построени по време на Петата династия през XXV в. пр.н.е.

Смята се, че шест храма на Ра са обкръжавали комплекса от пирамиди в Абусир, построен столетие след пирамидите в Гиза, но досега са открити само два такива храма. Докато предназначението на пирамидите е било осигуряване на вечен покой на фараоните, храмовете на Ра са били необходими за затвърждаване на божествения статут на владетелите на Египет в този свят.

„Всеки цар е искал да построи пирамида за своето възкресение, но това не е било достатъчно за фараоните от Петата династия. Те са искали нещо по-голямо. Царете са строили храмове на Слънцето, за да се превърнат в Бога. В Бога Слънце“, казва Масимилиано Нуцоло, научен ръководител на разкопките.

Египтологът уточнява, че във всеки такъв храм е имало голям обелиск, посветен на бог Ра, а също голям двор, предназначен за ритуални цели. Храмът, който се явява третият от шест, е бил открит блиизо до един от вече известните храмове, построени по заръка на фараона Нюсера.

Археолози установиха предназначението на древни мегалити в Йордания

Той добавя, че в хода на разкопките изследователите имали съмнения за предназначението на постройките, докато не открили съдове за бира, които се използвали в древноегипетските религиозни церемонии.

Остава неясно кой именно е поръчал постройката, но най-вероятно е това да е бил някой от Петата династия.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес