Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте как учени разбиват черепи с древни оръжия, за да разрешат убийства от каменната ера

18 февруари 2023, 08:42 часа • 3992 прочитания

Учени са идентифицирали оръжието на убийство, използвано за клането на 34 души в германска пещера преди 5000 години, както и на друг човек в Испания по същото време. За да разберат как са били убити древните жертви, изследователите създали и след това разбили серия от фалшиви черепи, използвайки популярни неолитни „оръжия инструменти“, отбелязвайки моделите на черепни травми, причинени от всеки тип.

Обяснявайки логиката зад експерименталните удари, изследователите описват как „засилването на спорадичната криза в рамките на европейските неолитни общества“ е довело до значително нарастване на насилствените конфликти. „В този контекст на междуличностно и междугрупово насилие черепните травми, причинени от каменни брадви и тесли, са в изобилие“, казват те.

Сред многото примери за кръвопролития от каменната ера е така нареченото клане в Талхайм, доказано от 34 очукани немски черепа и смачкан череп, открит в Кова Форадада в Испания. Макар да е ясно, че всички те са били удряни по главата с тъп предмет, реконструирането на събитието и определянето на точното оръжие на убийството представлява голямо археологическо предизвикателство.

За да разрешат мистерията, авторите на изследването създали седем изкуствени черепа от полиуретан, покрити с гумена кожа. Фалшивите черепи били напълнени с балистичен желатин, който представлявал мозъка, и след това удряни с брадва и тесла.

Облечен с бяла престилка, за да докаже, че е учен, а не луд с неолитна брадва, авторът на изследването Мигел Анхел Морено-Ибанес ударил всеки череп от различен ъгъл и на различна височина, разкривайки моделите на счупване, произведени от двата инструмента.

„Въпреки че брадвите и теслите са много подобни оръжия инструменти, има редица характеристики в моделите на счупвания, които причиняват, които позволяват разграничаване между двете“, пишат изследователите. Например „счупванията, причинени от брадва, се характеризират със симетричен овален или капковиден контур на счупването, като точката на удара е разположена приблизително в центъра на счупването.“

За разлика от това „счупванията в резултат на удари с тесла в почти всички случаи имат една права (точка на удар) и една изпъкнала страна.“ Експериментите също така разкрили, че ударът по череп от по-голяма височина увеличава шансовете за проникване до мозъка, което предполага, че по-високите нападатели са способни да нанесат повече поражения.

Въз основа на техните реконструкции авторите на изследването заключават, че жертвите както в Талхайм, така и в Кова Форадада вероятно са били убити с тесла. Те също успели да определят, че последният вероятно е бил ударен отзад, което показва, че жертвата може да е била екзекутирана, а не убита в битка.

Изследването е публикувано в Journal of Archaeological Science.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Хобитът от остров Лусон доживял до 31 години

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес