Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени обясниха антидепресантния ефект на безсънните нощи

06 ноември 2023, 08:40 часа • 4841 прочитания

Повечето от хората, на които им се е налагало да стоят будни цяла нощ, са запознати с чувството на изтощение и в същото време на ръба на следващия ден. Физически се усеща умора, но в главата е еуфория и зашеметяване, почти опиянение. Американски невролози са установили какво води до този ефект.

Хроничното безсъние е добре проучено и пагубните му последствия са широко документирани. В същото време краткотрайното лишаване от сън, което например се случва на студентите, когато учат цяла нощ за изпит, е изследвано в по-малка степен. Екип от невролози от Северозападния университет (САЩ) е решил да разбере какво точно се случва в мозъка след такова „целонощно бдение“.

ОЩЕ: Една нощ без сън има ефект на антидепресант

В изследването, резултатите от което са публикувани в списание Neuron, учените са провели серия от експерименти с мишки, при които те били принудени да останат будни с помощта на специална инсталация. Тя се състояла от цилиндрична камера с малка платформа (с диаметър три сантиметра) вътре, издигната над бавно въртящ се прът, който обхващал цялата повърхност на „пода“. Ако мишка се качи на платформата за почивка и заспи, тя ще падне от платформата и ще бъде събудена от въртящия се прът.

След 12 часа без сън мишките станали по-агресивни, при тях се проявила хиперактивност и хиперсексуалност в сравнение с контролните животни, които спели както обикновено. По време на по-нататъшните изследвания се оказало, че поведението на мишките се променя под влияние на повишената активност на допаминовите неврони, които са част от системата за възнаграждение на мозъка.

Учените са разгледали четири области на мозъка, отговорни за освобождаването на допамин: префронтален кортекс, прилежащото ядро, хипоталамуса и ивичестото тяло. След като наблюдавали изработването на допамин в тях след 12 часа лишаване от сън, невролозите открили, че в процеса участвали първите три от тези области . По-конкретно, антидепресантният ефект се осигурява от допаминовите неврони в префронталния кортекс.

Повечето поведенчески особености след лишаване от сън, като хиперактивност и повишена сексуалност, изчезват след няколко часа при експерименталните мишки. Но антидепресантният ефект продължава няколко дни. Това позволило на изследователите да предположат, че лишаването от сън задейства специфичен механизъм, който усилва синаптичната пластичност в префронталния кортекс.

ОЩЕ: Ползите от депресията. Защо понякога трябва да приемем мъките?

Според учените този ефект на безсънните нощи може да се е развил в хода на еволюцията, за да помогне на животните да активират организма си в случай на сблъсък с хищници или друга опасност. Но специалистите предупреждават, че не си струва да се лишавате от сън в името на такъв ефект.

„Антидепресантното действие е временно, а всички знаем колко важен е добрият сън. Бих посъветвала да отидете на фитнес или да се разходите“, казва професор Евгения Козоровицкая, един от съавторите на изследването.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес