Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Религиите са възникнали заради бактерии?

27 ноември 2016, 10:03 часа • 6018 прочитания

Религиите вероятно са възникнали благодарение на съществуването на особени популации от бактерии в микрофлората ни, които „препрограмират“ мозъка ни да вярва в свръхестествено съществуване. Това твърдят руските учени, публикували статията си в сп. Biology Direct, съобщи РИА Новости.

През последните години биолозите откриха множество примери за това, че паразитите не само използват организма-стопанин за растежа си, но и пряко управляват поведението му.

Гъбите от рода Ophiocordyceps управляват пряко поведението на мравките, като ги карат да умират в строго определена точка над мравуняка, за да може по този начин да се заразят, колкото се може повече нови жертви.

Най-разпространеният паразит сред домашните котки токсоплазмозата, отива още по-далеч. Тя е способна да измени поведението на заразеният бозайник, като предизвика необратими промени в работата на мозъка, което прави мишките „безстрашни“ при вида и мириса на котки, а хората – склонни към самоубийство и нерационални постъпки.

Александр и Юрий Панчини, биолози от Московския държавен университет и колегата им Александър Тузиков предполагат, че част или дори всички религии, които съществуват днес, може да са „продукт“ на дейността на микроби със сходни действия, които живеят в червата ни или други части на тялото.

В подкрепа на това твърдение има няколко факта. Първо, няма съмнение относно това, че микрофлората в червата управлява апетита, склонността към затлъстяване и дори хранителните предпочитания, като въздейства върху нервните клетки на стомаха и мозъка, както и изработва сигнални молекули в мозъка и различни белтъци, способни да влияят на настроението и поведението.

Второ, съвременните историци са на мнение, че религиите и другите вярвания са се разпространявали в миналото точно така, както и епидемиите от различни микроби и вируси, макар в културното пространство, използвайки „заразни“ идеи – мем в терминологията на Ричард Докинс.

Според руските биолози, няма основание да се смята, че този процес не може да се случи в биологическото пространство, с помощта на своеобразни „био-мемове“, в чиято роля може да са бактерии, точно както в „Междузвездни войни“ мидихлорианите дават сили на джедаите.

Според учените всички големи религии имат обществени ритуали, които спомагат за разпространяването на болестите, напр. : обрязването в юдаизма, евхаристията в християнството, хадж в исляма и търкалянето по земята и къпането в Ганг в индуизма.

По същите причини представители на много течения на религиите могат да се отнасят отрицателно към контрацепцията, защитеният секс и други елементи на хигиената, които ни защитават от вируси и микроби.

Биолозите признават, че на този етап проверката на хипотезата им е трудна, тъй като в миклофлората ни има огромен брой бактерии и вируси, които надвишават десет пъти броя на клетките в организма ни.

Ако теорията им се окаже вярна, то употребата на антибиотици би трябвало да доведе до намаляване на религиозността.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес