Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха главните причини за депресията

23 ноември 2021, 10:15 часа • 6137 прочитания

Депресия, тревога и посттравматично стресово разстройство могат да се развият след заболявания на сърцето, включително сърдечна недостатъчност, инсулт и пристъп, разказват американски учени от Центровете по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC), пише Eat This! Not That!.

По думите им към днешна дата е невъзможно да се разкрият причините за депресията. Изследователите смятат, че потиснатото състояние може да се появи поради биологични, екологични и психологични фактори.

8 лесни съвета как да се справим с есенната депресия

Психиатърът Марк Поллак е назовал като основни симптоми на депресията постоянно чувство на тъга или безпокойство, отказ от занимания, които преди са носили удоволствие, раздразнителност, безсъние, липса на апетит или преяждане, болки в стомашно-чревната област, буца в гърлото, проблеми с концентрацията, запомнянето или вземането на решения, постоянно чувство на умора, чувство на вина, безполезност или безпомощност.

„Хората могат да са предразположени към депресия поради редица фактори, включително изменения на функциите на мозъка, семейна анамнеза, стресови жизнени събития, неблагоприятни социални проблеми, такива като бедност, а също медицински проблеми“, добавя той.

Как тялото ни подсказва, че сме в депресия

По-рано учените от Държавния медицински колеж на Пенсилвания заявиха, че редовната консумация на гъби помага да се снижи рискът от възникване на депресия и да се увеличи продължителността на живота. Те са провели мащабно изследване, резултатите от което са публикувани в медицинското издание Journal of Affective Disorders.

По думите на изследователите гъбите съдържат ерготионеин – антиоксидант, който може да защити клетките и тъканите от увреждания. Гъбите се явяват основен източник на аминокиселината ерготионеин, противовъзпалително средство, което организмът не синтезира самостоятелно. Високото ниво на това вещество снижава риска от окислителен стрес, което също може да редуцира симптомите на депресия.

Откриха връзка между възпаленията и депресията

Също по данни на учените редовната консумация на гъби снижава риска от развитието на онкологични болести и укрепва психическото здраве.

 

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес