Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: "Ремдесивир" носи повишен риск от брадикардия

03 ноември 2021, 11:09 часа • 12530 прочитания

В скорошни клинични проучвания са докладвани някои сърдечни аритмии при употребата на "Ремдесивир" за лечение на COVID-19. За да дадат отговор на този проблем за безопасността, екип от учени проучва дали употребата на "Ремдесивир" за COVID-19 е свързана с повишен риск от брадикардия. Резултатите вече са публикувани - ТУК!

Аритмията представлява силно нарушение на сърдечния ритъм. Забавянето в ритъма на сърцето е известно като брадикардия. Като брадикардия се дефинира сърдечна честота, по-ниска от нормалната, или – под 55 удара на минута.

Позовавайки се на данни от Световната здравна организация, учените сравняват случаите на брадикардия, докладвани при пациенти с COVID-19, изложени на ремдесивир, с тези, съобщени при пациенти с COVID-19, изложени на хидроксихлорохин, лопинавир/ритонавир, тоцилизумаб или глюкокортикоиди. Включени са всички доклади за пациенти с COVID-19, регистрирани до 23 септември 2020 г.

Резултати:

Открити са 302 случая на сърдечни проблеми, включително 94 такива на брадикардия (31%) сред 2603 докладвани случая на употреба на "Ремдесивир", предписан на пациенти с COVID-19. Повечето от 94-те от случаите на брадикардия са сериозни (75, 80%), а в 16 от случаите (17%) развитието е фатално - т.е. смърт. Повечето случаи са при мъже.

В сравнение с "Хидроксихлорохин", "Лопинавир/Ритонавир", "Тоцилизумаб" или глюкокортикоиди, употребата на "Ремдесивир" е свързана с повишен риск от брадикардия, показва проучването.

Припомняме, че "Ремдесивир" беше специално посочено от СЗО сред лекарствата, които помагат в известна степен при COVID-19. А Българското научно дружество по фармация го препоръчва за лечение на пациенти със среднотежка и тежка форма на COVID-19. С уточнение от проф. Георги Момеков - той подчертава, че прилагането на лекарството без отчитане статуса на пациента и особено при пренебрегване на естествения ход на болестта, е нерационално, като следва да се има предвид, че извън групите, при които се очакват ползи от лечението, в някои случаи съотношението полза-риск не е положително.

Превод и редакция: Тодор Беленски

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес