Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подземен тунел, открит под египетски храм, може да отведе до Клеопатра

06 ноември 2022, 09:18 часа • 17719 прочитания

Археолози са открили тунел в скала дълбоко под земята в района на храма Топозирис Магна западно от Александрия, съобщава Египетското министерство на туризма и антиките. Масивният тунел, който е описан като „геометрично чудо“, е с дължина 1300 метра. Районът е обект на вниманието на археолозите в търсене на отдавна изчезналата гробница на царица Клеопатра.

Тунелът е открит на 13 метра под земята от археологическа мисия на университета в Сан Доминго, ръководена от д-р Катлин Мартинес. По време на разкопките и археологическото проучване на тунела са открити редица керамични съдове и гърнета под утайка кал, както и правоъгълен блок от варовик. В близост до храма са намерени и две глави от алабастър, едната от които датира от периода на Птолемеите.

Установено е, че част от тунела е потопена под вода и това подкрепя теорията, че основите на храма Топозирис Магна също се намират под вода. Най-малко 23 земетресения са ударили египетското крайбрежие между 320 и 1303 г. сл.Хр., което би обяснило срутването и потапянето на част от храма Тапозирис Магна.

Археолози изследват новооткрития тунел в Тапозирис Магна (Ministry of Tourism and Antiquities)

Архитектурният дизайн на новооткрития тунел прилича на тунела на Евпалинос на гръцкия остров Самос, който се смята за едно от най-важните инженерни постижения на класическия свят.

Тапозирис Магна, Великата гробница на Озирис

Северната фасада на руините на храма на Озирис (Тапозирис Магна) западно от Александрия, с лице към морето (Koantao / CC BY-SA 3.0)

На върха на хребета Таения, който разделя морето от пресъхналото днес езеро Меротис, стоят два паметника, частично възстановени през 30-те години на миналия век. Единият е кула, която е била използвана при реконструкцията на Александрийския фар, а другият са останките на храма на Озирис, за който отдавна се смята, че е гробница на Клеопатра.

Изследването на кулата е установило, че тя определено не е фар и дори не е наблюдателна кула. Вероятно е построена по време на Птолемеите и е била само гробница.

Руините на „фара“ (Gene Poole / CC BY-SA 3.0)

Тапозирис Магна, което означава „великата гробница на Озирис“, е древен град, основан от фараона Птолемей II Филаделф между 280 и 270 г. пр.н.е. След като Александър Велики завладява Египет през 332 г. пр.н.е. и основава Александрия, Тапозирис Магна става център на религиозния фестивал Кояк. Фестивалът Кояк се върти около легендата за бог Озирис, който бил убит от брат си Сет и съживен от неговата сестра-съпруга Изида, която заченала техния син Хор. Храмът Тапозирис Магна е посветен на Озирис.

На върха на хребета Таения, разкритие на варовик , който разделя морето от езерото Маеротис, стоят два паметника, които са били частично възстановени през 30-те години на миналия век. Едната е кула, която е била използвана при реконструкцията на фара на Александрия , а другата е останките от храм на Озирис, за който също се смята, че е последното място за почивка на Клеопатра . [5]

В най-научното изследване на кулата, провеждано досега, се заключава, че „Кулата на Абусир“ определено не е фар или дори наблюдателна кула. Вероятно е построен по време на управлението на Птолемеите, след като Фарос е построен и е бил само погребален паметник. [6]

Последното място за почивка на Клеопатра?

През последните 14 години д-р Катлин Мартинес е ръководител на разкопките в Тапозирис Магна. Откритията, направени през това време, я правят все по-уверена, че е близо до отдавна изгубената гробница на Клеопатра VII и нейния любовник Марк Антоний.

По време на разкопките са направени много забележителни открития. Например през 2010 г. е открита огромна безглава гранитна статуя на цар от Птолемеите. Според Захи Хавас тя вероятно е принадлежала на Птолемей IV и е била посветена на бог Озирис. Мартинес споделя, че при разкопките е открита и красива статуя на Клеопатра заедно с 22 монети с нейния образ.

Зад храма е открит некропол, съдържащ много мумии в гръко-римски стил, които са били погребани с лица, обърнати към храма. Това означава, че вероятно храмът е гробница на важна царска личност като Клеопатра.

Дали новооткритият подземен тунел ще отведе археолозите до гробницата на Клеопатра и Марк Антоний, само времето ще покаже.

ОЩЕ: Християнски манастир отпреди въвеждането на исляма е открит в ОАЕ

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес