Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои съвременни народи са потомци на древните египтяни?

26 декември 2019, 10:10 часа • 30679 прочитания

Преди ДНК тестовете беше трудно да се идентифицират потомците на древните египтяни, тъй като древните художниците са изобразявали местните жители с различен цвят на кожата. В някои изображения човек може да срещне египтяни със светлокафяв цвят на кожата, докато в други художниците ги изобразяват с почти черна кожа, предаде БГНЕС.

Херодот представи версия, според която египтяните са свързани с етиопците. Древногръцкият историк изтъквал в своята версия еднаквите цвят на кожата и къдрава коса, характерен за представителите на двата народа.

Съвременните учени смятат, че египтяните стават основатели на много националности, но не успяват да формират своя ясна собствена етническа група.

Единствените, които имат „чисти“ гени са потомците на големите фараони. Често техният генетичен материал е бил използван за идентифициране и сравняване на други ДНК за доказване на произход.

Немски учени решиха да проверят смесването на кръвта на египтяните с други народи, като за целта са използвали деветдесет мумии.

Най-интересното е, че митохондриалната ДНК не се е променил много, въпреки факта, че Египет често е бил подлаган на миграционни вълни от Африка, Близкия Изток и дори Европа.

Съвременните египтяни имат прилики с други африкански народ. От генетична страна немските изследователи са установили прилики с етнически групи от Близкия изток.

Според официалната версия наследници на египтяните са коптите. Към днешна дата представителите на тази националност са само 10% от населението на Египет.

Въпреки факта, че коптите и жителите на Египет принадлежат към различни етнически групи, очевидно те трудно могат да бъдат разграничени. Такова е твърдението на известния египтолог Гастон Масперо. Специалистът твърди, че смесените бракове са допринесли за това сходство и между арабите и коптите., РИА Новости

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес