Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карибски пирати. Учените разкриха тайната на Черната брада и неговия потънал кораб

15 април 2023, 07:50 часа • 31439 прочитания

Векове наред загадка обгръща останките от кораба на пирата, известен като Черната брада. Дългогодишна мистерия е как на кораба е имало купища въглища, като се има предвид, че това е било преди да има въгледобив в Америка. Сега учените може би имат отговор, пише IFLScience.

За кораба на известния пират, както и за живота на неговия собственик, се носят легенди и истории. Пуснат на вода в началото на 18. век, 31,4-метровият френски плавателен съд първоначално бил кораб за роби, плавал през Атлантическия океан.

По-късно, през 1717 г., той е заловен от Едуард Тийч, известен още като Черната брада, близо до карибския остров Сейнт Винсент. Тогава Черната брада събира екипаж от 400 пирати и създава ад за всички търговски кораби в района.

Що се отнася до самия кораб, той е преименуван на „Отмъщението на кралица Ана“, починала три години по-рано. Някои предполагат, че името се отнася до така наречената война на кралица Ана (1702 – 1713), в която Черната брада служи в Кралския флот.

Стените на Йерихон може да са невероятно завладяваща библейска измислица

В крайна сметка съдбата му е доста трагична. Корабът потъва през юни 1718 г., засядайки край залива Бофорт, Северна Каролина. А останките му са открити едва през 1996 г.

Сред останките на кораба археолозите открили съкровищата на Черната брада, включително злато, важни документи, живак, месингови изделия и мъниста. Най-голямата изненада за изследователите обаче били въглищата.

Залавянето на Черната брада Jean Leon Gerome Ferris / Public Domain

Става дума за десетилетие преди да започне добивът на въглища в Северна Америка и едва през 1870 г. парните кораби са задвижвани чрез изгаряне на гориво.

„През на 19. или 20. век най-лесното обяснение за източника на двата вида въглища биха могли да бъдат Апалачите, но добивът там не е съществувал в периода, който разглеждаме, казва Джеймс Хауър, автор на изследването и изследовател в Центъра Applied Energy Research на университета в Кентъки.

Откриха най-старите доказателства за ритуално използване на халюциногени от европейци

Учените наскоро анализирали въглищата и изследвали морското дъно, за да помогнат за разрешаването на мистерията. В резултат станало ясно, че въглищата датират от много по-късно от времето на Черната брада. Това, че са открити около корабокрушението, е просто случайност.

Потъналият кораб е открит край бреговете на Форт Мейкън, превърнал се в ключово пристанище и станция за зареждане с въглища по време на Гражданската война, след като Съюзническите войски го превземат на 26 април 1862 г. През следващите две години 421 кораба извършват близо 500 рейда до града за въглища. Изглежда, че някои от тях може да са изхвърлили част от товара си зад борда. След това въглищата са се събрали върху потъналия пиратски кораб в резултат на вълни, приливни течения и урагани.

Изследването е публикувано в International Journal of Nautical Archaeology.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес