Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хутулун: монголската принцеса воин, сразявала мъже върху и извън бойното поле

22 април 2023, 08:37 часа • 11247 прочитания

Какво може да се получи, ако се кръстосат Мулан с Мерида и резултатът се потърси в Монголия от XIII век? Отговорът: Хутулун, принцесата воин, за която се твърди, че е отхвърлила повече от 1000 претенденти за ръката ѝ, след като ги победила всичките в демонстрация на сила и атлетични способности, пише IFLScience.

Родената около 1260 г. братовчедка на Кублай хан – внук на Чингис хан, който основава китайската династия Юан и управлява империя, простираща се от Тихия океан на изток до края на Европа на запад – Хутулун е известна с военната си мощ дори извън родината си.

Кой е бил Чингис хан – воинът, основал Монголската империя

Венецианският изследовател Марко Поло пише, че тя била „много красива, но също толкова силна и смела, че в цялото царство на баща ѝ нямаше мъж, който да я надмине в подвизи на сила“, докато персийският хронист Рашид ал-Дин пише, че нейният баща я обичал „най-много от всичките си деца […], които често участваха в кампании и извършваха героични действия. Тя беше много уважавана от баща си и му беше от голяма полза“.

Хутулун била известна с уменията си на бойното поле: тя яздела с баща си, за да посрещне противниковите сили, след което, по думите на Поло, тя „се нахвърля върху множеството на врага и хваща някой мъж оттам толкова ловко, колкото ястреб се нахвърля върху птица, и го носи при баща си; и това тя правеше много пъти“.

Монголската армия е известна с хитри военни тактики, като симулиране на дни на отстъпление, преди да се обърне и да унищожи врага. Неизвестен автор / Public Domain

Най-голямата ѝ претенция за слава обаче не е във войната, а на спортната арена. Дори и днес националните спортове на Монголия са борба, конна езда и стрелба с лък – по времето на Хутулун обаче тези таланти са били не само развлечения, но и решаващи умения за оцеляване за живота в Евразийската степ.

„В голяма степен си сам в степта“, обяснява Тимъти Мей, монголски военен историк от Университета на Северна Джорджия, в Atlas Obscura. „Без твоя кон си мъртъв.“

Ето защо обучението започва рано за монголските деца, като те се учат да яздят коне още почти преди да могат да ходят сами. Хутулун далеч не е единственото момиче, преминало през това обучение: както казва докторантът от Колумбийския университет Сали Гренланд, „виждате седемгодишен войник. Няма значение какъв пол е това дете.”

Откриха дворец на внука на Чингис хан в Турция

За да запазят уменията си усъвършенствани, монголците демонстрират военната си подготовка в Надаам, или „игри“, в които се състезават да станат шампиони в трите големи национални спорта. Именно тук Хутулун поставя предизвикателство за всеки потенциален съпруг: победилият я в борбата ще получи ръката ѝ.

Говори се, че въпреки многобройните предизвикателства никой не успява да я победи – всъщност тя е толкова непобедима, че около 1280 г. родителите ѝ я молят да отстъпи, само и само да се омъжи. Когато особено силен и желан принц приема предизвикателството, залагайки зашеметяващите 1000 коня, че той ще победи Хутулун, тя се съгласява да го остави да спечели – но в разгара на състезанието променя решението си и отново изпраща самонадеяния претендент да си събира багажа.

Баладата за Мулан, която вдъхнови филма на Дисни, вероятно е почерпила вдъхновение от жените воини от древната централноазиатска степ. Public Domain

Въпреки че живее необичайно буен и свободен живот за средновековна жена, Хутулун все пак е ограничена от нагласите към нейния пол. Тъй като е без съпруг, политическите врагове на баща ѝ разпространяват слухове, че той поддържа кръвосмесителна връзка с нея, и в крайна сметка тя се омъжва – въпреки че не принуждава избрания от нея мъж да се бори с нея предварително.

800 млн. жители на Земята произхождат от 11 бащи

Макар че Хутулун е най-облагодетелстваният съветник и политически поддръжник на баща си – както и шампион по борба и непобедим воин на бойното поле – тя все пак стои настрана от най-високата длъжност. Според някои разкази баща ѝ се опитва да я назове като следващия хан след смъртта му през 1301 г. – но с 14 братя това няма никакъв шанс.

След това Хутулун дава подкрепата си за брат си Орус за ханството, като в замяна планът е тя да стане военен командир. Така че може би може би не е лошо, че тя не получава короната – изглежда, винаги е искала само военен шлем.

На заглавната снимка на статията: Смята се, че Турандот, главната героиня от едноименната опера на Пучини, е базирана на Хутулун. Изображението е сканирано от Бернд Швабе в Хановер.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес