Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Геолози потвърдиха, че Земята "капе" под Анадолското плато

24 септември 2024, 08:20 часа • 3954 прочитания

Сателитни данни разкриват, че басейнът на Коня в централната част на Анадолско плато на Турция непрекъснато се променя в продължение на милиони години.

Експериментални симулации на учени от университета в Торонто и техни колеги от Турция, съчетани с геоложки, геофизични и геодезически данни, обясняват енигматичното потъване на басейна във вътрешността на издигащото се плато. Това предполага нов клас тектоника на плочите, който има последици за други планети, които нямат подобни на Земята плочи – като Марс и Венера.

Скрити сили издигат континентите на Земята

Изследването, публикувано в Nature Communications, показва, че потъването в региона се дължи на многоетапно литосферно капене – феномен, който се дължи на нестабилността на скалистия материал, който изгражда земната кора и горната мантия. Тъй като плътни скални фрагменти под повърхността се отделят и потъват в по-течния слой на мантията на планетата, на повърхността се образуват големи земни форми като басейни и планински нагъвания.

„Разглеждайки сателитните данни, наблюдавахме кръгова характеристика в басейна на Коня, където кората се свива или басейнът се задълбочава“, казва водещият автор Джулия Андерсен, доктор на науките. „Това ни подтикна да разгледаме други геофизични данни под повърхността, където видяхме сеизмична аномалия в горната мантия и удебелена кора, което ни казва, че там има материал с висока плътност и показва вероятно литосферно капене на мантията.“

Julia Andersen / University of Toronto

Резултатите повтарят подобно изследване за образуването на басейна Аризаро в Андите в Южна Америка. Това означава, че феноменът може да се случи навсякъде на планетата и обяснява тектонските процеси.

Минали проучвания показват, че централната част на Анадолско плато се е повдигнала с до един километър през последните 10 милиона години поради феномена на литосферното капене.

„Тъй като литосферата се е сгъстила и капе под региона, тя е образувала басейн, който по-късно се е появил, когато тежестта отдолу се е откъснала и потънала по-дълбоко в мантията“, казва Ръсел Пискливек, професор в катедрата по науки за Земята и съавтор на изследването.

„Сега виждаме, че процесът не е еднократно тектонско събитие и че първоначалното капене, изглежда, е породило последващи дъщерни събития другаде в региона, което води до любопитното бързо потъване на басейна Коня в рамките на непрекъснато нарастващото плато на Турция.“

Геолози предрекоха края на Атлантическия океан

Андерсен и съавторите на изследването, включително колеги от Техническия университет в Истанбул и университета Чанаккале Онсекиз Март в Турция, стигнали до своите открития, след като пресъздали процеса на капене в лабораторни експерименти и анализирали своите наблюдения.

„В рамките на 10 часа наблюдавахме начална фаза на капене, която нарекохме първична капка. След като тази първична капка докосна дъното, видяхме, че втора капка започна да потъва на дъното след 50 часа“, казва Андерсен . „Както първичната, така и вторичната капка не причиняват никаква хоризонтална деформация в нашата изкуствена кора, която очакваме обикновено да е свързана с мантийна литосферна капка.“

Julia Andersen / University of Toronto

Изследователите вече знаеха, че първичната капка е причинила промени в топографията на повърхността на експеримента и искаха да разберат дали вторичната капка ще има някакъв ефект върху повърхността, тъй като беше с по-малък размер капка от първичната.

„Това, което забелязахме, беше, че с течение на времето тази вторична капка издърпа кората надолу и започна да създава леген, въпреки че няма хоризонтални движения в кората на повърхността“, казва Андерсен. „Констатациите показват, че тези големи тектонски събития са свързани, като една литосферна капка потенциално предизвиква множество допълнителни дейности дълбоко във вътрешността на планетата.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес