Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За престъпления срещу човечеството: Издадоха заповед за арест на Мадуро

24 септември 2024, 09:26 часа • 595 прочитания

Аржентински съд издаде заповед за арест на президента на Венецуела Николас Мадуро и хора от правителството на страната по дело за престъпления срещу човечеството, предаде ДПА.

В какво е обвинен?

"Аржентина издаде заповед за арест на Николас Мадуро, Диосдадо Кабельо и други лидери на венецуелското правителство за престъпления срещу човечеството", обяви Аржентинският форум за защита на демокрацията, който заведе делото.

ОЩЕ: ЕП призова за санкции срещу режима на Мадуро и признаване на Едмундо Гонсалес за президент

"Беше доказано, че във Венецуела действа систематичен план за репресии, принудително изчезване на хора, изтезания, убийства и преследване на част от цивилното население, наблюдавани поне от 2014 г.", се казва в заповедта в дванадесет страници, издадена от Федералния съд в аржентинската столица Буенос Айрес.

Аржентинските съдии основават решението си на принципа на универсалната юрисдикция, която важи в случаи на престъпления срещу човечеството, пише БТА.

ОЩЕ: "Правителството на Мадуро е диктатура": Венецуела скочи и на ЕС

По-рано Върховният съд на Венецуела издаде заповед за ареста на аржентинския президент Хавиер Милей, министърката на сигурността Патрисия Булрич и Карина Милей, сестрата на държавния глава и негов съветник, по редица обвинения, включително пране на пари и незаконно лишаване от свобода.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес