Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Бъди причина, а не препятствие": Как петзвезден хотел прие една екологична кауза

24 септември 2024, 10:02 часа • 402 прочитания

Как рециклира елитен хотел, който посреща в гости си в Пловдив от цял свят? И какво може да ни разкаже хотелиер със солиден опит както в бизнеса, така и в екологичните практики?

Срещнахме се с Иван Иванов - неговите кариерни стъпки минават през два от най-разпознаваемите 4-звездни бутикови хотела в Лондон и редица престижни обучения, с които да подобри уменията си. В момента той заема ключова позиция като Front Office Manager в The Emporium Hotel Plovdiv - MGallery Collection - единственият 5-звезден smart хотел на Балканския полуостров. Хотелът от няколко месеца работи по метода на кампанията "Екозвезди" - идея и инициатива на "Екопак", която е изключително полезна за опазването на околната среда, превръщайки разделното събиране на отпадъци в максимално практичен, ефективен и опростен процес. А ето какво разказа Иванов за нейното прилагане и за личната си екологична кауза.

Управлението на един хотел по екологичен начин изисква ниво на осъзнаване, което не винаги присъства наоколо. Как екологичното мислене стана по начало определящо за вас?

Моето лично осъзнаване в това направление се случи след като напуснах България, за съжаление. Аз съм представител на поколение, което не е възпитавано целенасочено в екологично мислене. За нашето общество това тепърва се поставя на дневен ред. Във Великобритания, подобно на всички западни държави, опазването на природата е силно дискутирана тема, като за целта са взети и строги законови мерки. Именно там аз придобих подобно мислене и го пренесох в България години по-късно.

Радвам се обаче, че и у нас екологичното започва да става „модерно“. И се надявам държавата скоро да поеме отговорност в това направление. Една от основните причини да бъда горд, че съм част от екипа на The Emporium Plovdiv, е именно екологичната политика на хотела.

Какви еко практики сте въвели в работата си, за да не оказвате щети върху околната среда?

Лично аз се стремя да въведа в ежедневната работа всяка полезна екологична практика, която съм имал възможност да науча. Като част от международна верига The Emporium Hotel Plovdiv е обект на много изисквания в това направление. Извън тях, смея да твърдя, че нашето ръководство полага всички усилия и с готовност интегрира различни полезни практики и се включва във всяка ефективна еко инициатива. В хотела не се използват пластмасови изделия – нито в технологичния процес, нито под формата на консумативи за гостите.

Какво ви накара да приемете присърце кампанията на Екопак и да рециклирате заедно?

За хотела и за нашия екип този въпрос не е предизвикал никакви съмнения. "Екозвезди" е инициатива, която не просто убеждава в смисъла на разделното събиране на отпадъци. Тя осигурява и всички необходими условия този процес да се случва без никакви допълнителни усилия от страна на партньорите. Когато пред бизнеса стои изборът да бъде отговорен към природата, без това да затрудни или оскъпи дейността, място за съмнения просто няма.

Как персоналът на хотела се увлече по идеята и се включи в нея?

Подобно на възпитанието и полезните навици на всеки от нас, най-добрият подход към служителите е откритият разговор и добрият пример. Няма как да очакваме те да бъдат „запалени“ по идея, която не дискутираме и не аргументираме. В това направление хотелът има ясна политика, като усилията ни за публично оповестяване на партньорството ни с Екопак също са стъпка в тази посока!

Служителите в The Emporium Hotel Plovdiv - MGallery Collection се включват с желание във всяка инициатива, касаеща опазването на природата. Ние обсъждаме тези теми като екип и се стараем да не налагаме правила, а да ги въвеждаме като осъзнато решение на всеки един от нас. Подобна тема изисква съмишленици, тъй като тези усилия после се пренасят и в личните навици на всеки от нас.

Стремим се винаги да посочим и някакви приблизително цифри - какво количество кенчета рециклирате месечно по този начин?

Хотелиерството е бранш със сезонност и много променливи. Не мога да ви предоставя някаква константна цифра, но мога със сигурност да заявя, че ако всеки представител на този бизнес рециклира, промяната ще е осезаема. Количествата са значителни и със сигурност е важно да предпазим околната среда от всяко възможно вредно влияние при такива обеми.

Инициативата “Екозвезди” ни помогна за много кратък срок да си дадем сметка колко голяма промяна носи рециклирането само на отпадъците в The Emporium Hotel Plovdiv. Ако към това количество се добавят и пластмасовите изделия, които изхвърлят други подобни обекти в гр. Пловдив, със сигурност ще видим осезаема разлика в средата около нас.

Кои са най-ценните коментари, които сте получавали от клиентите за вашата екологична насоченост?

На първо място – ние не ги приемаме като клиенти, а като наши гости и съмишленици. The Emporium Hotel Plovdiv – MGallery Collection е различен в много направления и екологичното мислене е едно от тях. За нашите гости усилията ни за опазването на природата не са изненада, а още една задължителна причина да ни предпочитат. Горди сме, че те също като нас се отличават с отговорна гражданска позиция и култура по отношение на екологията! Получихме страхотни отзиви във връзка с партньорството ни с Екопак.

Какви са аргументите, с които бихте убедили други заведения и въобще бизнеси да се включат към инициативата?

Ако се налага да ги убеждаваме, нещо като цяло в бизнес средата има нужда от спешна промяна. За "Екозвезди" имам следните определения – полезна, задължителна и заместваща институциите инициатива. От името на екипа на The Emporium Hotel Plovdiv благодаря на "Екопак", че ни направиха част от по-доброто бъдеще. На всеки отделен човек и на бизнеса мога да кажа само – бъдете причина, а не препятствие. Грижете се за природата като за своя дом или офис – тя може без нас, но ние без нея не.

Как в личен план предавате екологичното си мислене на най-близките си?

Екологичното мислене трябва да се възпитава от ранна детска възраст и, подобно на личната хигиена и полезните навици, би следвало да бъде неизменна част от ежедневието ни.

Именно по тази причина аз и съпругата ми се отнасяме с особено внимание към личния пример, който даваме на нашия син. Той е твърде малък, за да говорим с него по темата, но се стремим още сега да бъде свидетел единствено на отговорно поведение към природата. Моят призив към хората е – пазете природата! Не отнема нито повече време, нито повече усилия! Усилията за опазване на природата трябва да са неизменна част от възпитанието, навиците и гражданската позиция на всеки от нас!

 

А какви са последиците за всеки бизнес, попаднал в "Зелената алея на славата" може да научите тук (бел. ред)

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес