Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докосването на любим човек премахва болката

02 ноември 2016, 07:45 часа • 6924 прочитания

Болката, която изпитва човек може да намалее, благодарение на емоционалната връзка с близък човек, съобщи The Daily Mail. Докосванията на непознати хора нямат този ефект. За да потвърдят заключението си учените направили проучване сред десетки жени.

На участничките била причинявана лека болка, като към ръката им били доближавани горещи предмети. В хода на първия експеримент жените били държани за ръка от непознати, които се опитвали да ги успокоят. По време на втория експеримент дамите били подкрепяни от своите партньори, но те били помолени да не докосват жените. В края на експеримента мъжът държал любимата си за ръката или я галел по нея.

Изследването показало, че докосването на непознат човек или просто присъствието на партньора не влияят на усещането за болка, което изпитвали жените. Но благодарение на докосването от страна на любимия човек нивото на болка у участничките намалявало. Освен това колкото повече мъжете съчувствали на жените и ги подкрепяли, толкова по-ниско било нивото на болка.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес