Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бой между октоподи взриви Facebook (ВИДЕО)

25 август 2015, 12:11 часа • 12402 прочитания

Морски биолози са записали видео, на което октоподи се бият, а като оръжие използват подръчни вещи, като ги захващат с пипала и ги хвърлят един срещу друг.

Видеодоказателството за хвърлянето на боклука е представено от морски биолог от Нюйоркския университет на конференцията Behaviour-2015 в Австралия, пише New Scientist.

На тялото на октопода се намира сифон, който при движение той използва като "реактивен двигател". С помощта на този сифон октоподът насочва струя вода, за да изчисти жилището си от боклук или за откриването на храна. Според учените "мрачните" октоподи (Octopus tetricus) използват тази система за мятане на боклук по противника в процеса на борба.

"Октоподът взема купчина в своите пипала, а след това насочва струя вода и под налягане хвърля взетото", казва морският биолог Питър Годфри-Смит от Нюйоркския университет.

Впрочем изследователите не са сигурни, че октоподът целенасочено хвърля боклук по противника. Той просто може да почиства своето жилище с помощта на струя вода и случайно да хвърля боклука по съседа.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес