Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски астрофизик предложи машина на времето

08 март 2023, 07:50 часа • 24438 прочитания

Учен, който станал физик поради загубата на баща си, предложи конструкция на машина на времето, съобщава The Guardian.

Професор Роналд Малет губи баща си на 9-годишна възраст през 1955 г., когато той умира от инфаркт на сравнително млада възраст. На 10-годишна възраст момчето прочита „Машината на времето“ от Хърбърт Уелс, която описва пътуване във времето, и решава да стане физик, за да изобрети неин аналог. По такъв начин Малет искал да се върне в 1955 г. и да спаси баща си. Научната кариера на Малет била успешна, той успял да защити докторската си дисертация и да се заеме с изучаването на черни дупки, а сега е почетен професор в университета в Кънектикът.

Червеевите дупки могат да изкривяват светлината като черните дупки

Както твърди самият физик, той е успял да разбере принципа на пътуването във времето и е намерил начин да го реализира. За да се изкиви пространствено-времевият континуум, е необходимо да се построи въртящ се кръг от лазерно лъчение.

„Оказва се, че въртящите се черни дупки могат да създават гравитационни полета, които провокират появата на времеви примки, позволяващи пътешествие в миналото. За разлика от обикновената черна дупка, въртящата се черна дупка има два хоризонта на събитията (повърхност, която ограничава пространството, от което електромагнитното излъчване не може да излезе) – вътрешен и външен. Между тези два хоризонта на събитията възниква увличане на инерциалните отправни системи – явление, предсказано от теорията на относителността на Айнщайн“, казва той.

Машини на времето ли са черните дупки? Да, но...

Тъй като човечеството няма да може изкуствено да получи черна дупка в обозримо бъдеще, физикът предлага тя да бъде заменена с въртящо се лазерно лъчение. „Светлината може да създаде гравитация… и ако гравитацията може да влияе на времето, то и самата светлина може да влияе на времето“, обяснява Малет. Като илюстрация ученият рисува квадрат със стрелки отстрани, „въртящи се“ в една посока. В резултат трябва да се образува времева примка, позволяваща пътуване във времето.

Това изобретение има три ключови недостатъка. Първо, това е абстрактна теоретична концепция, която не е потвърдена на практика. На второ място, според критиците за нейната реализация ще бъде необходим лазерен пръстен с размерите на видимата Вселена и енергията на звездите на много галактики, с което и авторът е съгласен. Освен това пътуването назад във времето ще бъде ограничено до момента на създаване на примката, което означава, че така или иначе той по никакъв начин няма да може да се върне в 1955 г.

ОЩЕ: Пътуването във времето е възможно без времеви парадокси

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес