Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В заведенията - не повече от 1 човек на 2 кв.м

22 октомври 2020, 16:58 часа • 5330 прочитания

Намалява се броят на хората, които могат едновременно да се намират в едно заведение и да има достатъчна дистанция между тях. След среща на здравния министър Костадин Ангелов с Асоциацията на заваденията бе съобщено, че от 0 ч. на 23 октомври в заведенията за развлечение на открито и на закрито ще се допуска не повече от 1 човек на 2 кв.м.

"Проверките стават все повече и контролът за спазването на мерките ще бъде още по-строг. Там, където не се спазват мерките, следва глоба и затваряне. Няма да има компромис за никого, защото залогът е животът на всички", каза още министърът. Охраната на клубовете ще следи за спазването на дистанцията от метър и половина на човек, а ако такова разстояние няма - маска", посочи той.

По думите му РЗИ обикалят всички заведения нощем, не само в София, но и в страната.

"Където имате сигнали, пращайте записи. Нека да имаме активно гражданско общество", призова министърът.

Представителите на бизнеса заявиха, че клиентите също трябва да се държат отговорно. "Хората знаят, че трябва да идват в групи по 4, но въпреки това идват 6 или 7 и отказват да седнат на отделни маси. Опитваме се да обясняваме, но това е ивъпрос на самосъзнание", посочи Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията. По думите му най-важното за всички от бранша е да бъде запазено здравето на хората, но да не се стига до затваряне на заведенията като пролетта. "Нашият бранш няма да издържи на още едно затваряне и сме готови на компромиси", посочи Алибегов.

Ден по-рано здравният министър издаде заповед, с която се въвежда задължително новене на маски на открито. Със същата заповед се задължават работодателите да дезинфекцират помещенията и да осугуряват на служителите си предпазни средства.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес