Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Състоянието на бившия шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов е стабилно

22 юли 2021, 19:56 часа • 4504 прочитания

Състоянието на проф. Асен Балтов е стабилно. Той продължава да се лекува след хипертоничната криза от сряда продължава в интензивното отделение на кардиологията в "Пирогов". Това пише "24 часа", позовавайки се на източници от спешната болница, на която професорът бе директор повече от 4 г.

Проф. Асен Балтов бе приет в болницата с високо артериално налягане - с горна граница 240, по обяд вчера и още вечерта състоянието му започнало да се подобрява. Професорът е започнал да вдига кръвно в последните дни. Според лекуващите го медици причината е силен продължителен стрес.

Във вторник (22 юли) бе последният работен ден на проф. Балтов като директор на болницата.

В Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" още преди изборите започнаха проверки и обвинения за злоупотреби в лечебното заведение. На 14 юли 2021 г. той бе отстранен от ръководството на болницата.

"Горд съм, че постигнахме толкова много за толкова кратко", написа той във фейсбук, в което благодари на екипа на "Пирогов". Емоционалният пост бе подписан от проф. Балтов - пироговец, лекар и човек с достойнство и развълнува хиляди хора в мрежите. От седмица медиците от "Пирогов" протестират пред спешната болница в защита на професора.

Тази вечер протестът беше под прозорците на президентската администрация. Медиците ще продължат протеста си. Резултатите от извършената проверка на НЗОК в "Пирогов" показаха, че болницата трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения. Причината е, че средствата са били изписани за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Такова обаче изобщо не е било извършвано. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че той самият е един от фиктивните пациенти, на които е била поставена такава диагноза, но без да са му правени изследвания. Отстраняването му от поста накара колегите му дни наред да излизат на протести пред сградата на спешния институт.

 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес