Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свръхтеглото при учениците се превръща в сериозен проблем и в България

19 май 2017, 10:14 часа • 1419 прочитания

Свръхтеглото и затлъстяването в ученическа възраст се превръща в сериозен проблем и в България. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Валя Радева – консултант по хранене, здравен експерт в РЗИ – Смолян.

Радева посочи, че над 1 милиард души по света са с наднормено тегло, като 400 милиона от тях са със затлъстяване. „В България, по данни на проведени проучвания сред подрастващите се установява значително увеличаване на затлъстяването при децата в ученическа възраст.

През 2011 г. средният процент на 18-годишните ученици с наднормено тегло е 16,5% съответстващо на индекс на телесна маса от 25 до 29,9, а със затлъстяване – 8.0%. С най-висока честота – 10,8% е затлъстяването сред децата на възраст 6-9 години”, каза Радева и допълни, че честотата на наднорменото тегло е по-висока при момчетата, в сравнение с тази при момичетата.

При момчетата на 7-8 години затлъстяването от 8,8% през 1998 г. достига до 20,8% през 2011 г., а при момичетата от 5,4% до 14,6%. Радева подчерта, че намаляването на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския съюз и Световната здравна организация през последните години. В тази връзка Министерството на здравеопазването е разработило Национална стратегия 2020, която е приета от Министерски съвет и се прилага с цел подобряване на здравето на населението в страната.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес