Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата иска да изследва проба от ваксината срещу хепатит, внесена от Турция

21 януари 2016, 19:15 часа • 4933 прочитания

Скандалът с ваксините, които Турция ни дари през лятото, продължава.

Прокуратурата е поискала от здравното министерство да бъде изследвана проба от ваксината срещу Хепатит Б.

Засега няма такова искане за ваксините за деца. Вчера държавното обвинение обяви, че ги спира от употреба.

Противоречивите съобщения на институциите създадоха хаос и притеснения сред родителите, посочва bTV.

След избухването на скандала телефоните на общопрактикуващите лекари и на министерството прегряха - родителите питат каква е истината и безопасна ли е турската ваксина за деца.

„Засега се радвам, че сме си отложили ваксините по здравословни причини, така че има някакво притеснение, нормално е, всеки би се притеснил”, каза Таня Цветкова, която добави, че не знае доколко притеснението е основателно.

„Аз лично смятам, че има преекспониране на случая, търси се скандал и там, където няма”, коментира д-р Йоцка Йончева, педиатър.

Здравното министерство публикува официалния отговор на Агенцията по лекарствата към прокуратурата. В него се казва, че петвалентната ваксина за деца частично е произведена в Турция, но по състав отговаря на ваксината, произведена във Франция.

На сайта на турския завод се твърди, че компанията притежава сертификат за добра производствена практика, издаден от Германия и Великобритания.

”Това е документ, който гарантира качеството на всичко произведено там”, изтъкна заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Не става ясно как точно министерството се е уверило в това и защо прокуратурата е изискала проба, но само от другата ваксина, която стои на склад - срещу Хепатит Б.

Кризата периодично се задълбочава от 2 години насам. През лятото имунизациите бяха частично прекратени, защото нито една фирма не се яви на търговете.

В края на май кабинетът одобрява дарение от Турция - 100 хиляди ваксини за деца и още толкова срещу Хепатит Б. В замяна България дарява 5 милиона броя ваксина БЦЖ. Ваксината срещу Хепатит Б обаче не може да бъде използвана у нас и стои на склад.

На въпрос дали препаратите са минали регистрационен режим у нас, Пенков призна в ефира на "Тази сутрин", че не са и обясни, че законодателят е предвидил такъв ред, който дава право на министъра при изпълнение на големи национални програми да бъдат внесени и да не се използват в търговската мрежа и да бъдат дадени на хората.

В разговора взеха участие и бившите здравни министри Таня Андреева и Стефан Константинов.

Андреева разкри, че след провала на конкурса за Пентаксим фирмата-производител е изпратила писмо, че е готова да даде тези ваксини. "Говоря за това, което съм виждала като документи", уточни тя. Тук Пенков реагира с думите, че това е било едно "неприлично предложение", тъй като предложените препарати са били със срок на годност до март месец. Големият проблем е, че нормативната уредба не е спазена, категорична бе Андреева.

Мнението на Стефан Константинов е, че има проблем да се прилагат у нас "Петнаксим", тъй като за четирите му компонента няма сертификат за качество, понеже не е произведен директно във Франция, а в турския завод Мефар.

"На всеки един етап на пътя всяко лекарство може да бъде увредено. Не може да сложим автоматичен знак на равенство. Това че изглежда по идентичен начин, не означава, че е едно и също" уточни още Константинов.

По-късно днес министър Петър Москов отново се включи с обяснения по темата. "Проблем с ваксините няма, всъщност политически и икономически кръгове търсят политически ходове за вот на недоверие, спекулирайки с майчинския инстинкт, което е долно и нечовешко, допълни той.

Москов призна, че в тази степен „го вълнува вота на недоверие, иначе - не”. „Аз съм част от преговорната група на РБ по изготвяне на анекс към споразумение или допълнителна декларация за ясна законодателна и политическа програма на коалицията и мнозинството в предстоящия сезон. Така, че не е нужно да подписвам каквото и да било”, каза Москов във връзка с това дали е подписал декларацията към анекса за коалиционното споразумение с ГЕРБ. Той поясни, че отива, за да преговаря, за да може този документ да бъде финализиран.

След това Москов надълго обясни цялата „драма” около ваксината „Пентаксим”. Той, обаче, уточни, че в Министерството на здравеопазването не са постъпвали сигнали или оплаквания за странични реакции от ваксините „Пентаксим“, внесени от Турция.

Все пак министърът посочи, че по принцип при всеки един медикамент може има странични реакции, но няма никаква връзка с това през кой представител на фирмата-производител са доставени. Москов обясни, че страничните реакции на лекарствата са свързани със специфичните им характеристики.

Здравният министър отново увери, че ваксината е безопасна и има всички необходими сертификати, които гарантират нейното качество, а при доставката й няма нарушения. Москов добави, че получените от Турция ваксини „Пентаксим“ са почти изразходвани и се очаква ново количество от фирмата-производител по спечелена от обществена поръчка.

Правете, каквото искате, но не се шегувайте с родителите, защото е недостойно, апелира Петър Москов.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес