Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грипни щамове ще ни атакуват тази зима?

02 октомври 2024, 10:08 часа • 388 прочитания

Тази година се очакват отново два щама на грипа "Виктория" и "Тайланд". Не се се очакват изненади. Това каза държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на БНТ.

"Нямаме изолиран грип. Все още е рано", поясни той. Доц. Кунчев съобщи, че в 60-70% от случаите в момента се касае за заболяваемост от Covid-19, но не е толкова застрашаващо, че да се създаде паниката, която преживяхме преди няколко години.

ОЩЕ: Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът и коронавирусите идват през декември

"Изкарва се за три, четири дни, с типичните симптоми - отпадналост, температура, кашлицата е много подчертана и се задържа по-дълго. Пак се губи обонянието. Това, което очаквахме, се случи - Covid-19 се превърна в един от многото респираторни вируси", добави той.

Противогрипни ваксини

По отношение на противогрипните ваксини доц. Кунчев обясни, че усилията им са насочени към тези хора, за които грипът може да е тежко заболяване и животозаплашващо - хронично болните и възрастните хора. "При тази група хора грипът може да доведе до пневмонии, бронхити. Към 15% от хората на възраст над 65 години се ваксинират, а идеята е тази година да се достигне до 20% от рисковата група", каза той.

ОЩЕ: Какви грешки правим, когато сме болни от грип и как да ги избегнем

Медикът посъветва възрастните хора в пика на грипната епидемия през втората част на януари да ограничават контактите.

"Колкото по-голяма част от тях са имунизирани, рискът е по-малък. Грипната ваксина е препоръчителна. Нямаме за идея да имунизираме цялото население. Трябва да се ваксинира този, който иска да се предпази", заяви той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес