Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът актуализира бюджета на НЗОК на първо четене

29 юли 2014, 16:57 часа • 18235 прочитания

Със 184 гласа „за” и само един „въздържал се” Народното събрание прие актуализация на бюджета на НЗОК на първо четене. Въздържалият се депутат е от Коалиция за България. Заседанието на парламента ще продължи след известна почивка - в 17:10 часа.

Според приетата промяна ще бъде направен допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на НЗОК в размер на 225 милиона лева.

Гласуването на актуализацията на бюджета на НЗОК мина както се очакваше, след като нямаше политическа партия измежду трите големи – ГЕРБ, БСП и ДПС, която да е против. Имаше обаче и някои интересни изказвания извън тези на най-ярките политически фигури.

Защо се допуска концентрация на болници в по-големите градове, а в по-малките – не? Защо не приехме електронната здравна карта? Дано следващият път, когато се предлагат промени в Закона за здравето, да успеем да направим необходимите реформи, каза депутатът Красимир Мурджев.

Гражданските представители в НС – твърдо против

Преди днешното извънредно заседание на парламента, заседание имаше и в Обществения съвет (ОС) към Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения при 42-то Народно събрание. То зае позиция против по отношение на дебата за актуализация на държавния бюджет и на НЗОК, както и на някои предложения на президента Росен Плевнелиев. Ето ги и всичките позиции „против”:

Против всякаква актуализация на държавния бюджет. Според ОС има достатъчно средства, лостове и възможности за вътрешно преразпределение на ресурсите на държавата.

Против каквато и да е актуализация на бюджета на НЗОК. ОС смята, че исканата актуализация на НЗОК е предпоставка за промяна и подмяна на досега гласувания държавен бюджет.

Категорично против искането за увеличаване на правомощията на служебното правителство. Искането на президента  в тази посока е грубо нарушение на Конституцията и предполага нейното узурпиране и суспендиране, казват „гражданските представители”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес