Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчукът, който възрастните хора трябва да ядат всеки ден

19 февруари 2023, 17:54 часа

Един зеленчук задължително трябва да присъства в менюто на възрастните хора. Поради високото съдържание на холин и витамин К в него той помагат при проблеми с паметта, свързани с възрастта.

Основните фактори за проблеми с паметта са фактори като напреднала възраст, генетична предразположеност, артериална хипертония, висок холестерол, наднормено тегло, липса на физическа и социална активност.

Същевременно възрастта е най-честата причина за влошаване на мозъчните функции и съответно на паметта. Според статистиката повечето хора започват да се оплакват от проблеми с паметта на възраст 60-70 години. Причината е свързаната с възрастта промяна във функционалната активност на мозъка, пише руското издание Лента.

Лекар: Този евтин зеленчук е перфектен за имунитета на възрастните хора

Зеленчукът, който възрастните хора трябва да ядат всеки ден

Броколите съдържат голямо количество холин и витамин К.

Благодарение на тези вещества се подобрява работата на мозъка и епизодичната памет. Освен това в броколите се съдържа веществото глюкозинолат. То предотвратява разграждането на ацитихолин - невротрансмитер, който предава нервните импулси.

Този зеленчук оптимизира работата на нервната система и влияе положително на мозъчната функция. За добра памет е необходимо да се консумира всеки ден, допълват още от изданието.

Лекар: Това е най-полезният зеленчук, яжте по 100 гр дневно от него

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес